.....................




سوژه اول؛ جنگی که فقط 3 ساعت طول کشید!

این روز ها با مطرح شدن امکان رقم خوردن مجادلات نظامی بین ایران و کشور های عربی منطقه، متنی در حال دست به دست شدن در شبکه های اجتماعی است که هدفی جز گمراه کردن مردم و تزریق حس بدبینی به آن ها ندارد. شما را به خواندن متن (یدون دستکاری) این شایعه دعمت میکنم:

متن شایعه

" جنگی که فقط ۳ ساعت طول کشید! سحرگاه یکشنبه ۲۱ بهمن ماه ۱۳۵۲ است. سردار قادسیه، امیر سپاه تازیان کینه جوی ایرانزمین، حمله عظیم و گسترده ای را به نیت اشغال استان خوزستان به داخل خاک ایران آغاز می کند. محمدرضاپهلوی، درمسکو مهمان شوروی است. ناگهان به ستاد ارتش شاهنشاهی ایران و دولت خبر میرسد ارتش عراق به ۳ جزیره‌ ایرانی‌ تنب بزرگ ،کوچک و ابوموسی‌ و همچنین به قسمت‌های دیگر نواحی مرزی کشورمان در جنوب تهاجم آورده است. . در مسکو نیمه شب است. در تهران آفتاب تازه در حال طلوع است که بلافاصله جلسه ای بین بزرگان ارتش و دولت برگزار میشود. هنوز بسیاری از افسران ارشد ستاد و ژنرال های فرماندهی ستاد مشترک در خواب هستند. رئیس ستاد ارتش تیمسار ارتشبد بهرام آریاناست. ارتشبد آریانا: وقت دفاع از میهن و دادن جوابی سنگین به دشمن متجاوز است. صدام باید بداند دست به عملی‌ بسیار احمقانه زده است چون ارتش ایران نمینشیند تا تماشا کند که او بیاید هر کاری دلش می‌خواهد بکند. این ایران کنونی ما، ایران ۱۳۰۰ سال پیش نیست؛ ما به اعراب باج نمی دهیم... واحد‌های ارتش ایران مانند سیلاب وارد عراق شده، چندین لشکر زرهی و مکانیزه عراق را در هم کوبیده و هر مقاومتی را از بین میبرند... ساعت ۹ صبح است. فقط ظرف ۳ ساعت، بصره شهر دوم و استراتژیک عراق فتح می شود!! هدف بعدی مستقیما بغداد است!! زره پوش‌ها، تانک‌ها، کماندوها و سربازان دلیر ایرانزمین با سرعتی برق آسا و باور نکردنی در راه بغداد هستند!! پشتیبانی نیروی هوایی‌ شگفت آور است! درمدّت کوتاهی نیروی دریایی‌ و تمام جان بر کفان ارتش ایران وارد عمل میشوند. با نظمی شگرف و با قدرتی چون شیر، بغداد، پایتخت دشمن تازی، را هدف دارند. . در بغداد افسانه ای وجود داشت که دیوار دفاعی هوایی‌ بغداد همان است که در مسکوی شوروی وجود دارد. اگر هر غریبه ای به هر صورت وارد آسمان بغداد شود در بیرون این دیوار نابود میگردد! ارتشبد محمد خاتم فرمانده نیروی هوایی‌ ایران بی شک از برترین خلبانان عصر خویش است اجرای نمایش هوایی او و گذر از زیر پلی که شاه ایران و مهمانان خارجی او برروی آن پل نشسته بودند زبانزد تمام مردان آن دهه ها است. ارتشبد خاتم خود شخصاً لباس خلبانی به تن می کند. هواپیمای فانتوم او از پایگاه هوایی بوشهر غرش کنان بلند می شود، هدف: بغداد، عراق!! فانتوم مسلح فرمانده نیروی هوایی ارتش ایران، با شجاعتی بی نظیر در باند فرودگاه بغداد می‌نشیند، و دوباره اوج گرفته غرش کنان بلند می شود. این حرکت دراصطلاح نظامی تاچ کردن نامیده میشود و بد‌ترین اهانت به نیروی هوایی‌ یک کشور بیگانه است. در راه بازگشت به ایرانزمین، ارتشبد خاتم دیوار صوتی را برفراز کاخ صدام حسین می شکند و وحشتی عظیم در دل او ایجاد می کند. . شاه که خبر به گوشش رسیده، با نگرانی از مسکو به ارتشبد آریانا تلفن می کند و پس از پرس و جو از اوضاع، به او می گوید: بزودی تو را در تهران می بینم... ارتشبد آریانا به شاه چنین پاسخ می دهد: اعلیحضرت ۲۴ ساعت دیگر تشریف بیاورند بغداد با هم ناهار خواهیم خورد!!! شاه پاسخ می دهد: دست نگهدارید، بغداد را اشغال نکنید، نمی خواهم جنگی شروع شود که جوانان کشورم کشته شوند . فردای آن روز محمدرضا پهلوی، طی بیانیه ای در تهران اعلام می کند: پنجمین ارتش قدرتمند جهان در حالی وارد عمل شد و تجاوز را دفع کرد که اکثر افسران ارشد ستاد و ژنرال های فرماندهی ستاد مشترک در تهران هنوز در خواب بودند!! منبع:خاطرات حسین فردوست "

ستاد مبارزه با چرندیات (15)

پاسخ شایعه

این مطالب نه در کتاب خاطرات فردوست و نه هیچ منبع دیگری یافت نشد! بجز اصل درگیری مرزی، سایر مطالب متن صحت ندارند! از دی تا اسفند ۱۳۵۲ نبردهای جدی میان ایران و عراق روی داد که درگیری ۲۱ بهمن ۵۲ بزرگترین آنها بود. درگیری در ۳ ساعت به اتمام نرسید و ایران به تقابل زمینی با متجاوزین بسنده کرد. حملات هوایی و داستان پرواز افسانه ای ارتشبد خاتمی صحت ندارد!

هیچ درگیری در جزایر ۳ گانه گزارش نشده و درگیری ۲۱ بهمن در حوالی رضا آباد در استان ایلام رخ داد، نه خوزستان یا هرمزگان! برخلاف ادعای متن، این تجاوز دفع نشد و روزهای بعد ادامه یافت! تا شروع جنگ تحمیلی این تجاوزات بارها تکرار شد! حتی پس از برقراری آتش بس در ۱۷ اسفند، در آستانه ورود هیئت سازمان ملل، در روزهای ۱۴ و ۱۷ و ۲۷ اسفند نبردهای شدیدی روی داد! شاه تنها ۲ سفر در سالهای ۱۳۳۵ و ۱۳۴۴ به شوروی داشت و در سال ۵۲ و بروز درگیری مرزی در مسکو نبود!

در زمان این نبرد، رئیس جمهور عراق احمد حسن البکر بود، نه صدام! صدام با کودتا علیه او در ۱۹۷۹ به قدرت رسید. بصره یا هیچ شهر دیگری در آن نبردها توسط ایران اشغال نشد. دولت عراق تنها ایران را متهم به ورود ۳ مایلی به داخل خاک عراق نمود! ارتشبد بهرام آریانا در اردیبهشت ۱۳۴۸ از ریاست ستاد ارتش برکنار و در تیرماه همان سال بازنشسته شد! در سال ۵۲ ازهاری ریاست ستاد ارتش بود!

کلکسیونی از دروغ های ریز و درشت در این متن پشت سر هم ردیف شده اند تا حس وطن دوستی شما را تحریک کنند و شما را گمراه سازند، پس حواستان به هر پیامی که بدستان میرسد، باشد.



سوژه دوم؛ کشف حجاب نتیجه امام خمینی(ره)!

احتمال اینکه در چند روز اخیر با این پست و عکس مواجه شده باشید وجود دارد. پستی که همزمان با فعالیت های سیاسیِ خانواده امام (ره) در انتخابات های پیش رو شروع شده است و در جهت تخریب این خانواده است و توسط گروه های تند رو و مخالف برخی جریان های سیاسی مدیریت میشود. شاید جنجال برانگیز ترین این پست ها، تصویری با عنوان "کشف حجاب نتیجه امام" بود که خیلی سر و صدا کرد. این دروغ را هم برایتان تحلیل کرده ایم.

متن شایعه

 "دختر نعیمه اشراقی نوه امام کشف حجاب کرد!!!

اینم عکسش.... بدون شرح!!! "
 
ستاد مبارزه با چرندیات (15)

پاسخ شایعه

تصویر منتشر شده جعلی و محصول نرم افزار های ویرایش عکس می باشد! تصویر اصلی متعلق به یک مجموعه تصویر از مدل های لباس خارجی است.

ستاد مبارزه با چرندیات (15)

"نعیما طاهری"، نتیجه ی دختری امام خمینی (ره) و فرزند خانم نعیمه اشراقی است که چهره او از یکی از تصاویر منتشر شده در اکانت فیسبوک مادرش بریده شده و به وسیله نرم افزار های ویرایش تصویر با تصویر اصلی آمیخته شده است.

ستاد مبارزه با چرندیات (15)
نعیما طاهری



سوژه سوم؛ بنی آدمی که در سازمان ملل پیدا نمی شود!

برای ایرانیان نام سازمان ملل آنقدر که با سعدی همراهی و پیوستگی دارد با هیچ یک از دبیران کل ادوار مختلف این سازمان پیوند نخورده است. سال‌هاست که می‌شنویم ابیات مشهوری از سعدی با خط نستعلیق طلاکوب بر سر در سازمان ملل نصب شده است. بدیهی است که سازمان ملل یک دفتر و ساختمان ندارد و ساختمان‌هایش لزوماً هم یک در ندارند و خود اصطلاح «سردر سازمان ملل» به خودی خود عجیب و غریب هست. در ارجاعات دقیق‌تر آمده که منظور، تالار ملل، مقر اصلی سازمان در نیویورک است. اما ماجرا وقتی عجیب‌تر می‌شود که هرچه قدر تلاش کنید از این سردر معروف، عکسی در اینترنت نمی‌یابید.

ستاد مبارزه با چرندیات (15)

بر اساس تحقیقات گروه گمانه؛ هیچ اثری از این شعر نه‌تنها در سردر سازمان ملل، بلکه در هیچ کجای شهر نیویورک دیده نمی‌شود. به عنوان مثال، ساسان والی‌زاده در قسمتی از کتابش با نام «سفر به نیویورک، رسانه‌ای به نام احمدی‌نژاد» به شکل مستقیم به جست‌وجو برای یافتن این شعر در سفرش به سازمان ملل اشاره و بیان می‌کند: «به محض آنکه می‌خواستم از زیر سردر سازمان ملل (راستی اینجا چندین ورودی دارد، سردر اصلی کدام است؟!) عبور کنم، چشمان کنجکاوم را به میله‌ها، ستون‌ها و دیوارهای کناری دوختم، شاید چند واژه در دری بیایم یا حداقل مفهوم شعر سعدی را به یکی از زبان‌های بین‌المللی، اما هرچه جستم هیچ نیافتم.»

کاووس حسن‌لی – مؤسس مرکز سعدی شناسی ایران – در گفت‌وگویی وجود هرگونه لوح یا سردری را با این اشعار از سعدی در مقر سازمان ملل متحد رد کرد و گفت: «متأسفانه الآن طوری شده که اگر این حرف را بزنیم، هیچ‌کس باور نمی‌کند و مردم واقعاً فکر می‌کنند شعر سعدی در سردر سازمان ملل متحد نوشته شده است، حال آنکه نه سردری و نه تابلویی با اشعار سعدی در سازمان ملل وجود ندارد.»

ستاد مبارزه با چرندیات (15)

جالب‌تر اینجاست که این نکته در متون غیر فارسی زبان هم مورد اشاره قرار گرفته است! سایت آمازون در معرفی کتاب گلستان و سعدی شیرازی، این سه بیت معروف را نوشته و گفته است که این اشعار بر سرسرای سازمان ملل نقش بسته است. همین موضوع در چندین و چند گزارش از رسانه‌های معتبر جهانی هم مورد اشاره قرار گرفته است؛ از جمله در پاراگراف چهارم این مطلب هافینگتن پست.

اما سرچشمه‌ی این شایعه کجاست؟ احتمالاً در سال‌های ابتدایی افتتاح سازمان ملل، در نمایشگاهی عمومی از طرف ایران لوحی با این مضمون در آنجا نصب شده و در مدت کوتاهی برداشته شده باشد و همین باعث شده در طول چند دهه، این اشتباه شگفت‌آور در دهان همه‌ی نویسندگان، سخنرانان و مردم کوچه بازار بچرخد.

سال ۱۳۸۴ در گفت‌وگویی، دکتر ظریف (سفیر و نماینده‌ی سابق ایران در سازمان ملل متحد) گفت: «فرش بسیار نفیس ایرانی، کار استاد محمد صیرفیان، هنرمند اصفهانی و استاد بنام هنر فرش ایران در مقر سازمان ملل نصب شد. شعر معروف سعدی شاعر بزرگ ایرانی (بنی‌آدم اعضای یک پیکرند/که در آفرینش ز یک گوهرند) با طلای ناب در وسط آن نقش بسته است و ترجمه‌ی انگلیسی این شعر نیز توسط نمایندگی دائم کشورمان تهیه و در کنار فرش نصب گردیده تا هر بیننده‌ای را مبهوت عظمت فرهنگ و تمدن ایران و خرد و حکمت ایرانیان نماید.» ایشان در اردیبهشت ۱۳۹۱ گفته‌های پیشینشان را تأیید کرده‌اند.

ستاد مبارزه با چرندیات (15)
به هر ترتیب تلاش‌ها برای پرس و جو از مسافران و ساکنان آمریکا و حتی روزنامه‌نگاران درباره‌ی بررسی صحت و سقم وجود این سردر به جایی نرسید. هرچند که فرهنگ ایرانی در ساختمان سازمان ملل بی نماینده است، دو فرش بسیار نفیس ایرانی در چشم‌اندازهای زیبایی از مقر سازمان ملل خودنمایی می‌کنند و همچنین مدلی از استوانه‌ی کوروش به نمایش گذاشته شده است که البته برخلاف ادعای ایران دوستان افراطی، اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر را از روی آن ننوشته‌اند! بلکه یکی از اسناد تاریخی است که برخلاف جو غالب دوران خود، اثری از خشونت و ظلم ندارد و بر آزادی و انسانیت تأکید می‌کند. عکس زیر نیز متعلق به سردر غرفه‌ی ایران در اکسپوی شانگهای ۲۰۱۰ می باشد و ربطی به سازمان ملل ندارد

ستاد مبارزه با چرندیات (15)

شعر سعدی و این پیام جهان‌شمولش هم آن قدر بزرگ و شنیدنی هست که بود و نبودش بر سر در سازمان ملل توفیر چندانی نکند. همان طور که در سخنرانی چهره‌های مشهور جهانی مانند دبیر کل یونسکو و رییس‌جمهور آمریکا نیز راه یافته است. همچنین این شعر به همراه تعدادی پیام و آواهایی طبیعی به عنوان "پیام زمین به ساکنان فضا" از کاوشکر وویجر برای ساکنان ناشناخته فضا پخش می‌شود.

ستاد مبارزه با چرندیات (15)

اما سؤال اصلی، چرایی و چگونگی ترویج و تقویت یک ادعای نه چندان موثق و مستند آن هم در طول سالیان سال است، به طوری که به یکی از باورهای بدیهی و رایج مردم ایران بدل می‌شود.



سوژه چهارم؛ چگوارا و جان لنون با هم گیتار نمی‌زدند!

چندی است این عکس در فضای تلگرام و شبکه های اجتماعی دست به دست می شود.

ستاد مبارزه با چرندیات (15)

هرچند کسانی که کمی اطلاعات از زندگی چه گوارا و یا جان لنون داشته باشند به راحتی حدس می‌زنند که این عکس واقعی نیست. در حقیقت چه گوارا در سال ۱۹۶۷ کشته شده است و البته جان لنون این عکس هم شباهتی به جان لنون دهه‌ی ۶۰ ندارد. به هر حال عکس واقعی، متعلق به جان لنون (John Lennon) عضو سابق گروه Beatles و وین تکس گابریل (Wayne tex Gabriel) عضو گروه Plastic Ono در سال ۱۹۷۲ در یک استدیو ضبط موسیقی است.

ستاد مبارزه با چرندیات (15)
 


:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در دو شنبه 13 ارديبهشت 1395

و ساعت 5:36


سوژه اول؛ انتشار عکس تخریب برج میلاد در جنگ، توسط عربستان!

به احتمال زیاد در چند روز اخیر در گروه های تلگرامی با این عکس گرافیکی و انیمیشن زیر مواجه شده اید، عکسی که با کپشن زیر در حال دست به دست شدن و نفرت پراکنی بین هموطنان است:

ستاد مبارزه با چرندیات (16)

"بچه ها این عکسو عربها درست کردن سریع بعدش سپاه پاسداران در جواب این کلیپ انیمیشن رو درست کردن در جواب عربها"

 

پاسخ شایعه

تصویر شایعه، توسط عربستان تولید نشده و ارتباطی با تنش های سیاسی اخیر ندارد. این فوتو مونتاژ از آثار رضا ساسانیان با نام "تهران در جنگ" است که در سال 92 منتشر شد! این تصویر تخیلی حاصل نگاه شخصی طراح آن است که با واقعیتها فاصله بسیاری دارد.

کلیپی که همراه این تصویر منتشر گردیده توسط سپاه تولید نشده، بلکه محصول گروه مردمی انیمیشن "فاطمة الزهراء(س)" می باشد. تابحال آثار فاخری از این گروه ارزشی شاهد بوده ایم.

این کلیپ اشاره به تقابل ایران با عربستان ندارد بلکه ضعف عربستان در برابر ظرفیتهای نیروهای مردمی یمن را به تصویر کشیده است.



سوژه دوم؛ از کریم باستانی تا بستنی، داستانی ساختگی!

ابتدا شما را به خواندن متن شایعه دعوت میکنیم:

«تا به حال به این اندیشیده اید که چرا هرگز در هیچ گزارش یا رسانه خارجی در مورد اینکه بستنی، این لیسیدنی پرطرفدار، در کجا و توسط چه کسی ساخته شد هیچ حرفی به میان نیامده؟! جواب این سوال در کتاب «مردم دوران مشروطه» در قفسه‌های خاک گرفته کتابخانه ملی موجود است که نیز افتخار دیگری است برای ما ایرانیان.

داستان از اینجا شروع میشه که فردی به نام کریم باستانی ملقب به کریم یخ فروش پسر جوانی از شهر ری در بازار آن زمان (خیابان جمهوری امروز) بساط یخ فروشی داشت….»

ستاد مبارزه با چرندیات (16)

واقعیت:

متن که معلوم است توسط نویسنده‌ی خوش‌ذوقی نوشته شده است می‌توانست طنز شیرین خوبی باشد برای دمی خندیدن اما همین متن که به ساده‌گی طنز بودن آن هویدا ست، شده است مایه فخر و مباهات مردمی که پی‌ هویت خود در بستنی می‌گردند!

توضیح دادن در مورد این که چرا این متن طنز است کار سخیفی ست اما دانستن مطالبی درباره‌ی «بستنی» و «آیس کرم» خالی از لطف نیست.

متاسفانه در زبان فارسی هنوز منبعی وجود ندارد که در مورد ریشه‌ی واژه‌ها توضیح داده باشد اما خوشبختانه در زبان انگلیسی منابع معتبر زیادی وجود دارد برای همین کافی است «Ice Cream» را در وب‌گاهی مانند «Online Etymology dictionary» را جست‌وجو کنید تا بدانید واژه‌ی «آیس کرم» اولین بار در ۱۷۴۴ میلادی یا ۱۱۲۳ هجری خورشیدی به کار رفته است و قبل از آن هم در دهه‌ی هشتاد قرن شانزدهم با «آیسد کرم» …

بستنی به احتمال زیاد نوع تحول یافته نوشیدنی های یخ زده است. در قرن چهارم قبل از میلاد، اسکندر به نوشیدنی‌های یخ زده یا به اصطلاح امروز تگری (تگرگی)، علاقه فراوانی داشته و در مدارک باستانی نیز دیده شده که در سال ۶۲ قبل از میلاد، نرون، امپراتور روم گروه‌هایی را به کوهستان‌های آپنین (Apennines) می‌فرستاد تا برایش یخ و برف بیاورند، سپس آن را با شربت، پوره میوه یا عسل مخلوط می‌کرده و می‌خورد.

هزاران سال است که آب یخ زده در آسیا به مصرف خوراکی می‌رسد. مصرف مواد لبنی یخ زده، اولین بار در ادبیات چین باستان دیده شده است که قدمت این منابع به قرن دوازدهم برمی‌گردد. بازرگانان و ماجراجویانی چون مارکوپولو، روش تهیه یخ را از خاور دور به اروپا بردند. در ۱۶۶۰، کافه پروکوپ توسط یک ایتالیایی به نام کولتلی در پاریس افتتاح شد که در آن انواع یخ (طعم‌دار) و خامه یخ زده یا همان بستنی، تولید و عرضه می‌شد. بعد از آن، دسرهای یخی راه خود را به آمریکا باز کردند و در سال ۱۷۰۰ میلادی، فرماندار مریلند، از میهمانان خود با بستنی پذیرایی کرد.

در سال ۱۸۴۳ میلادی، اولین فریزر دستی چرخشی توسط نانسی جانسون اختراع و ثبت شد. در فاصله سالهای ۱۸۴۸ و ۱۸۷۳ بستنی‌ساز چرخشی دیگر به ثبت رسید و در سال ۱۸۵۱ اولین واحد صنعتی تولید بستنی توسط جاکوب فیوزل در بالتیمور راه اندازی شد. یک سال قبل از پایان قرن، آگوست گالین دستگاه هموژنیزه کننده را اختراع کرد که به ایجاد بافت نرم و خاص بستنی بسیار کمک کرد. با به وجود آمدن دستگاه‌های سردکننده مکانیکی، اولین فریزر افقی یک پارچه توسط اچ.اچ میلر ساخته شد که با آن قطعات کوچک بستنی، جداگانه فریز می‌شدند، اما اولین بستنی قیفی توسط یک مهاجر ایتالیایی به نام ایتالو مارچیونی در نیویورک تهیه شد و او قالب مخصوص خود را در ۱۹۰۳ به ثبت رساند و یک سال بعد به طور اتفاقی در نمایشگاه جهانی سنت لوئیسمعرفی شد. در این نمایشگاه، یک تولیدکننده نان شیرین اهل سوریه به نام حموی تعدادی نان شیرین را به شکل مخروط لوله کرد تا همسایه بستنی فروشش بتواند برای توزیع بستنی از آن استفاده کند. این شکل عرضه بستنی تا امروز، یکی از محبوب ترین شیوه ها باقی مانده است.

متن کامل این مطلب را در سایت غوزک پلاتینی بخوانید.

 


 

سوژه سوم؛ لباس فارغ‌التحصیلی برگرفته از لباس ابن سینا!

مطلبی درباره منشا ظاهری لباس های فارغ التحصیلی وجود دارد که سال هاست به یکی از سوژه های محبوب ایرانیان در شبکه های اجتماعی تبدیل شده است. مطلبی که شایعه ای بیش نیست!:

"لابد تا به حال شما هم دیده‌اید وقتی یک دانشجو در دانشگاه‌های خارج می‌خواهد مدرک دکترای خود را بگیرد، یک لباس بلند مشکی به تن او می‌کنند و یک کلاه چهارگوش که از یک گوشه‌ی آن یک منگوله آویزان است بر سر او می‌گذارند و بعد او لوح فارغ‌التحصیلی را می‌خواند. هنگامی که از شما سؤال می‌شود که این لباس و کلاه چیست چه پاسخی می‌دهید؟! هنگامی که از یک اروپایی یا ژاپنی و یا حتی آمریکایی سوال شود این لباس چیست که شما تن فارغ‌التحصیلانتان می‌کنید می‌گویند ما به احترام «آوی سنت» (ابن سینا) پدر علم جهان این لباس را به صورت نمادین می‌پوشیم. آنها به احترام «آوی سنت» که همان «ابن سینا»ی ماست که لباس بلند رداگونه می‌پوشیده، این لباس را تن دانشمندان خود می‌کنند. آن کلاه هم نشانه ی همان دستار است (کمی فانتزی شده) و منگوله‌ی آن نمادی از گوشه‌ی دستار خراسانی که ما ایرانی‌ها در قدیم از گوشه‌ی دستار آویزان می‌کردیم و به دوش می‌انداختیم. در اروپا و آمریکا علامت یک آدم برجسته و دانش‌آموخته را لباس و کلاه ابن سینا می‌گذارند، ولی ما خودمان نمی‌دانیم!"

ستاد مبارزه با چرندیات (16)

این مطلب علاوه بر سایت‌ها و پیج‌ها و وبلاگ‌هایی که بدون ذکر منبع به اشاعه‌ی اکاذیب می‌پردازند در بخش خبری ۲۰:۳۰ و حتی سایت‌های رسمی خبری منتشر شده است. حتی در انیمیشن تلوزیونی «تاریخ از اینور» که به معرفی شخصیت‌های برجسته‌ی تاریخی ایران می‌پردازد هم در قسمت مربوط به ابوعلی‌سینا این مطلب غیر واقعی به کودکان یاد داده می‌شود. این شایعه در سایت خبری جهان نیوز
 
اما واقعیت چیست؟

با یک جستجوی ساده‌ی عبارت «academic dress» خودتان می‌توانید درباره ی منبع و منشأ این لباس بخوانید.

در باره‌ی لباس آکادمیک آمده است که «این لباس که امروزه به صورت گسترده در دانشگاه‌های انگلیس و ایالات متحده استفاده می‌شود، برگرفته از لباس دانشجویان دانشگاه‌های آکسفورد و کمبریج، که خود برگرفته از لباس آکادمیک و روحانی مسیحی در قرون وسطا در اروپا می‌باشد.»

ستاد مبارزه با چرندیات (16)

در این باره بیشتر بخوانید. در این ویدئو هم درباره‌ی تاریخچه‌ی لباس فارغ‌التحصیلی موسوم به «academic dress» توضیح داده شده و عنوان می‌شود که این لباس روحانیون کاتولیک رومی در قرون وسطا در اروپا بوده که کم کم برای لباس مجامع علمی و آکادمیک آن زمان اروپا مورد استفاده قرار می‌گرفته است.این سایت هم به تفصیل درباره‌ی تاریخچه‌ی شکل‌گیری این لباس توضیح داده و باز هم در هیچ کجای آن اسمی از ابن‌سینا نمی‌بینیم.

دیگر منابع (اینجا و اینجا) هم مطالب مشابهی در بر دارند. مانند اینکه این لباس در قرن ۱۲ میلادی در مجامع علمی اروپا به تقلید از لباس روحانیون کاتولیک استفاده می‌شده، سپس دانشگاه‌های آکسفورد و کمبریج این سنت را پایه گذاری کردند که در مراسم فارغ‌التحصیلی دانشجویان چنین لباسی بر تن کنند و سپس این سنت به سایر دانشگاه‌های انگلستان و آنگاه آمریکای شمالی رسیده است. چند منبع دیگر برای مطالعه‌ی تاریخ لباس آکادمیک ( اول ، دوم، سوم ، چهارم)


سوژه چهارم؛ سفینه فضایی در چالوس!

عکسی عجیب و شگفت آور از حضور یک سفینه فضایی غوف پیکر در شمال ایران! عکسی که به سرعت در حال چرخسدن در شبکه های اجتماعی است و شعور مردم را نشانه گرفته است!

متن شایعه

 "اینم سفینه فضایی تو شهر نور امروز جلو اداره پست "

 "دیده شدن سفینه فضایی جاده چالوس بعد از مرزن آباد همین امروز "

 ستاد مبارزه با چرندیات (16)



پاسخ شایعه

هیچ گزارشی از پرواز شئ ناشناخته در آسمان مناطق ذکر شده در شایعات، دریافت نشده و این شایعه صحت ندارد. وجود شیئی بزرگ و ناشناخته با وضوح کامل در آسمان از چشم اهالی منطقه پنهان نمی ماند؛ چطور تنها یک یا دو نفر توانسته اند عکسی از آن شکار کنند؟! واکنش افراد حاضر در تصویر نشانگر مواجهه با رخدادی غیر طبیعی و خارق العاده نیست! احتمالا به آثار باد شدیدی که در حال وزیدن است اشاره دارند. اجزای آسمان مانند ابرها و بشقاب پرنده همواره ثابت است در حالی که در تصاویر تنها زاویه دوربین تغییر میکند؛ روشن است که عکسها حاصل نرم افزار های ویرایش تصویر هستند.

بشقاب پرنده ای که در آسمان این تصاویر گنجانده شده، در اصل یک پوستر گرافیکی اثر هنرمند فنلاندی "Jukka Korhonen" است!

ستاد مبارزه با چرندیات (16)


پیش تر نیز چند نسخه خارجی از این شایعه با جایگزین کردن این پوستر در آسمان ساخته شده بود که اسباب فریب و وحشت بسیاری را فراهم کرد!

جزئیات دقیق و مناسب این پوستر، آن را به عنصری مناسب برای مونتاژ در تصویر هر آسمانی بدل کرده است! فرماندار چالوس نیز این تصاویر را جعلی دانست و انتشار آنها را برای تشویش اذهان مردم و یا برانگیختن حس کنجکاوی آنان عنوان نمود.



:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در دو شنبه 13 ارديبهشت 1395

و ساعت 5:35


سوژه اول؛ طرح جدید، سکه 100 هزار ریالی!

احتمالآً در هفته های اخیر با این عکس از سکه ده هزار تومانی مواجه شده اید، جالب است بدانید که درشت ترین سکه 500 تومانی است و تصویر مربوط به سکه گرامیداشت شاه چراغ (ع) به مبلغ هزار ریال است که با فتوشاپ جعل شده است.

ستاد مبارزه با چرندیات (16)

سکه 100 هزار ریالی یا همان 10 هزار تومانی ضرب نشده و این تصویر جعلی است! تمام اسکناسها و مسکوکات رسمی چاپ و ضرب شده در کشور در سایت بانک مرکزی ایران قابل مشاهده است و اخبار تولید آنها پیشاپیش اطلاع رسانی می شود.

از آنجا که سکه ها و اسکناسها دارای ترتیب بوده و از کوچک به بزرگ ضرب می شوند، ادعای ضرب سکه 100 هزار ریالی، پیش از سکه 10 هزار ریالی کذب و نادرست است. درشت ترین و پر قیمت ترین سکه رایج کشوری که ضرب گردیده و در سایت بانک مرکزی نیز قابل مشاهده است، سکه 5000 ریالی یا همان پانصد تومانی است.

سکه موجود در تصویر در 30 دی 1391 با مبلغ هزار ریال در یک سو و و تصویر بارگاه حضرت شاه چراغ (ع) در سوی دیگر منتشر شد که در این تصویر با فتوشاپ عدد آن تغییر داده شده است.

 


 

سوژه دوم؛ رویش درخت جهنمی زقوم در عربستان!

باز هم یک شایعه خنده دار که با هدف قرار دادن اعتقادات مردم سعی در نفرت پراکنی نسبت به اعراب دارد، اتفاقی که مشابهش را خیلی زیاد دیده ایم ولی این بار قضیه کمی مضحک بوده است!

متن شایعه

"ایا تاکنون درخت زقوم را دیده اید ..خداوند تبارک وتعالی در قران میفرماید .. گل این درخت مانند سر شیطانهاست .... همانا وصفش خیلی دقیق است. همانا این درخت در اتش جهنم می روید. واین درخت واقعا در شمال شهر نجد عربستان وجود دارد..."

ستاد مبارزه با چرندیات (16)

پاسخ شایعه

تصاویر منتشر شده مربوط به درخت جهنمی زقوم نیست! بلکه متعلق به غلاف بذر های گل "میمون" با نام علمی "antirrhinum majus" می باشد. دلیل نام گذاری گل میمون این است که ظاهر گل پس از خشک شدن گلها و تولید بذر، شبیه صورت میمون میشوند که نمونه آن به وفور در شهرهای مختلف کشور وجود دارد.

پاداش ها و عذاب های آخرت قابل قیاس با مصادیق دنیایی نیست و مواردی که در قرآن کریم یا روایات نقل شده، تنها تمثیل هایی قابل فهم انسان با سطح درک دنیایی او است. زقوم درختی در جهنم و از عذاب های دوزخیان است که در آیات ۶۲ سوره الصافات، ۴۳ سوره الدخان و ۵۲ سوره الواقعه، از زقوم یاد شده و آنرا عذابی دردناک برای گنهکاران معرفی میکند. تشبیه شکوفه های آن گیاه جهنمی به سرهای شیاطین برای بیان نهایت زشتی و چهره تنفرآمیز آن است، زیرا انسان از چیزی که متنفر باشد، در ذهن خود برای آن قیافه ای زشت و وحشتناک ترسیم می کند.

 



سوژه سوم؛ چرا تعداد پسرها بیشتر از دخترهاست؟


اکثر والدین فکر می‌کنند که جنسیت نوزادشان به‌طور اتفاقی و از طریق کروموزوم‌ها تعیین می‌شود و احتمال دختر یا پسر بودن فرزندشان هم برابر است؛ اما واقعیت این‌طور نیست!

به گزارش ویدئوآل؛ به ازای هر 100 دختر، 106 پسر به دنیا اضافه می‌شود. معمولاً این نسبت نا‌متوازن جنسیتی، سالانه منجر به تولد10 میلیون نوزاد پسر، بیش‌تر از دختران می‌شود. کشورهایی هستند که با دخالت انسانی، احتمال تولد نوزاد پسر را بیشتر می‌کنند؛ اما این امر نسبت ثابت تولد را توجیه نمی‌کند.

نسبت دختر/پسر، به‌وسیله طبیعت تعیین می‌شود. این عدم‌تساوی قبل از تولد هم آشکارا خود را نشان می‌دهد. آمیزش انسان منجر به تولید 150 نطفه نر در برابر 100 نطفه ماده می‌شود.

این گرایش طبیعت به نر، دلیل غم‌انگیزتری دارد. احتمال سقط شدن یا مرده به دنیا آمدن جنین پسر زیادتر از جنین دختر است.حتی پسرانی که از این خطرات جان سالم به درمی‌برند، بیشتر از دختران به بیماری‌های کشنده مبتلا می‌شوند و خطرات مرگبارتری را تجربه می‌کنند. آن‌ها بیشتر از دختران مورد خشونت قرار می‌گیرند. درنتیجه زمانی که این کودکان بزرگ می‌شوند و به سن باروری می‌رسند، نسبت زنان و مردان برابر می‌شود.

ستاد مبارزه با چرندیات (16)

احتمال این که حتی یک پسر به چرخه تولد برسد، به شرایط مادرش در هنگام بارداری بستگی دارد. برای مثال وقتی در اوایل سال 1960 یک قحطی بزرگ کشور چین را فراگرفت، احتمال نسبی تولد نوزاد پسر تا پایان قحطی کاهش پیدا کرد.

به نظر می‌رسد، احتمال آن که میلیاردرهای آمریکایی صاحب پسر شوند بیشتر است. زیست‌شناسی زنان در مواقع دشوار، مانع از بقای پسرها در رحم می‌شود و در اوقات مناسب، احتمال آن افزایش می‌یابد. این گونه الگو در بقیه‌ی پستانداران هم مشاهده شده است.

این‌گونه الگو در بقیه‌ی پستانداران هم قابل مشاهده است. وقتی منابع کاهش می‌یابد، نسبت به مواقع عادی مادران نوزاد پسر کمتری به دنیا می‌آورند. وقتی منابع بیشتر است، آن‌ها پسران بیشتری به دنیا می‌آورند.

بهترین توضیحی که می‌توانیم دراین‌باره بدهیم، از طریق رابطه زناشویی است. هدف اصلی آمیزش، تکثیر و انتقال ژن‌هایمان به شخص دیگری است تا او هم این ژن‌ها را به شخص بعدی منتقل کند.

به دلیل این‌که پستانداران نر، تقریباً همیشه مشتاق به جفت‌گیری هستند، تولید مثل فرزندان دختر چه قحطی باشد چه نباشد تضمین‌شده است.

از سوی دیگر میان نرها برای جفت‌گیری رقابت وجود دارد. یک حیوان نر پروار، شانس جفت‌گیری با تعداد ماده بیشتری را دارد، درحالی‌که نری که به علت قحطی ضعیف شده است، ممکن است اصلاً هیچ شانسی نداشته باشد.

پس در حالت کلی، زادوولد فرزند نر ریسک بالایی دارد. آن‌هم در حالتی که احتمال مرگ بیشتر است و حتی اگر زنده بمانند، ممکن است نتوانند زادوولد کنند.

اما وقتی شرایط مساعد است نرها می‌توانند باعث به دنیا آمدن تعداد زیادی فرزند شوند، اتفاقی که به ریسک بیولوژیکی فرزند پسر داشتن می‌ارزد.

 

*این سوژه یک مقاله آموزشی درباره یک باور قدیمی است و ارتباطی با تیتر و کلیت مطلب ندارد.

 


 

سوژه چهارم؛ چاپ تصویر دکتر مصدق بر روی اسکناس عراقی!

با هم عرق وطن پرستی منجر به دروغ پراکنی شد! کسی که این شایعه عجیب را ساخته به این موضوع فکر نکرده که تصاویر روی اسکناس هر کشور، یکی از مهم ترین تابلوهای افتخار آن مملکت است و به این راحتی به مفاخر سایر ملل اختصاص نمی یابد.

متن شایعه

 "چاپ اسكناس 25 دیناری در عراق با تصویر بزرگ‌مرد تاریخ ایران دكتر محمد مصدق، به مناسبت هفتادمین سالگرد تاسیس انجمن ستاره شناسی بغداد كه توسط او ایجاد شده. انوقت شورای شهر تهران مدعی است . این بزرگ مرد کار خاصی نکرده که خیابانی به اسمش باشه . ملی كردن نفت که کار خاصی نیست؟"

 

 ستاد مبارزه با چرندیات (16)


پاسخ شایعه

در هیچ منبع معتبری گزارشی از چنین اقدامی در عراق یا هر کشور دیگری درج نشده است! این تصویر جعلی و حاصل مونتاژ عکس دکتر مصدق روی اسکناس ۲۵ دیناری عراق در دوران صدام است! زائده های ناشی از برش ناشیانه عکس، بیانگر این امر است!

ستاد مبارزه با چرندیات (16)


انجمنی به نام ستاره شناسی بغداد و با این سابقه یافت نشد و حتی با فرض وجود، ۷۰ سال پیش دکتر مصدق که نماینده مجلس ایران بود در جایگاه تاسیس آن نبود! دکتر مصدق فارغ التحصیل حقوق بود و خدمتی به علم ستاره شناسی نکرده تا چنین انجمن فرضی، در سالگرد تاسیسش چنین اقدامی کند!

بر روی پول ملی کشورها، سمبل های هویتی، فرهنگی، ملی، مذهبی و سیاسی ملتشان چاپ می شود و چنین اقدامی بی دلیل و به دور از عقل و عرف است! نقد ها و دیدگاههایی متفاوت به اندیشه و عملکرد دکتر مصدق، موجب عدم توافق شوراهای شهر تهران از ابتدای انقلاب تا کنون بر سر نامگذاری خیابانی به نام وی است.



:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در دو شنبه 13 ارديبهشت 1395

و ساعت 5:35


سوژه اول؛ مسلمان شدن سونیتا ویلیامز، فضانورد هندی تبار!

احتمالا در روزهای اخیر با شایعه ای عجیب مبنی بر مسلمان شدن یک فضا نورد هندی در حال فضانوردی مواجه شده اید. متنی کاملاً ضعیف که بیشتر یک ضد تبلیغ برای اسلام و نذهب تشیع است تا یک تبلیغ! خودتان آن را بخوانید.


متن شایعه

 "خانم سونیا ویلیامز فضانورد هندی الاصل آمریکایی تبار است. او پس از بازگشت از آخرین سفرخود در سال 2014 از ایستگاه فضایی ناسا به دین اسلام و مذهب برحق تشیع مشرف شد. دلیل این تصمیم را از این خانم سوال کردند. گفت: در مدت حضورم در ایستگاه ناسا ، زمین را در تاریکی مطلق می دیدم. ولی هشت نقطه از زمین همیشه نورانی بود و دیگر اینکه مدام در آسمان بدون وجود کوچکترین فرکانسی، صدای اذان می آمد. وقتی به زمین برگشتم. موقعیت جغرافیایی هشت نقطه نورانی را با دقیق ترین دستگاه های مکان یاب بررسی کردیم. وآن هشت نقطه نورانی عبارت بود از' مکه. مدینه. قبرستان بقیع. کربلا. سامرا. کاظمین. نجف. و مشهد. من هیچ راهی جز فرود آوردن سر تعظیم و تسلیم در مقابل اسلام و شیعه نداشتم..."

ستاد مبارزه با چرندیات (19)

پاسخ شایعه

سونیتا ویلیامز، فضانورد آمریکایی هندی تبار، پیرو ادیان آسمانی نیست و الهه هندوی "گانشا" را می پرستد. هیچ گزارش یا مصاحبه معتبری از تغییر دین وی موجود نیست. او همواره بت گانشا را به همراه دارد!

ستاد مبارزه با چرندیات (19)

آخرین سفر فضایی او و استقرار چهار ماهه اش در ایستگاه فضایی در سال ۲۰۱۲ انجام شد. بر خلاف ادعای متن، شب های زمین از ایستگاه فضایی در تاریکی مطلق نیست و نقاط نورانی بسیاری روی زمین دیده می شود که مربوط به شهر های بزرگ دنیا است!

ستاد مبارزه با چرندیات (19)

در ایستگاه بین المللی فضایی، به دلیل قرار گرفتن در مافوق جو زمین و عدم وجود محیط انتشار صوت، مطلقا صدایی از بیرون بدنه ایستگاه شنیده نمی شود! مکتب اسلام با اعجاز های مستند و معارف مستدل و راستین، بی نیاز از تبلیغ حقانیت خود با چنین موارد سطحی و واهی است.



سوژه دوم؛ دستگیری ساندویچی آلوده به ایدز داعش در کرمانشاه!

شایعه ای عجیب که از نفوذ تروریست های داعش به غرب کشور، آن هم از طریق یک مغازه ساندویچی خبر میدهد، آن هم با سلاحی بسیار مضحک! شایعه ای که در این روز ها بسیار دست به دست می‌شد.

متن شایعه

 "فاجعه مرگبار در ایران. مغازه ساندویچی که در کرمانشاه توسط داعش تاسیس شده بود دستگیر شد. این مغازه به غذاهای مردم خون یک زن ایدزی را تزریق میکرد روزانه 20 سی سی خون آلوده از این زن گرفته میشد و به غذای هر نفر چند قطره همراه سس تزریق میشد. روزانه حداقل بیش از 100 نفر ازین راه آلوده ایدز میشدند. چندین مغازه ساندویچی دیگر در سرارسر ایران مشغول این کار هستند. لطفا به دوستان خود و گروه های دیگر اطلاع رسانی کنید."

ستاد مبارزه با چرندیات (19)
 
پاسخ شایعه

هیچ منبع معتبر یا حتی دست چندمی چنین مطلبی را درج نکرده و این شایعه صحت ندارد. سرنگ درحال تزریق به ساندویچ، حاوی سس بوده و مربوط به تهیه عکسهای تبلیغاتی مک دونالد می باشد! تصویر دیگر یک اغذیه فروشی در خیابان نیلوفر تهران و دیگری برخورد نیروی انتظامی با روزه خواری را نشان می دهد!

ستاد مبارزه با چرندیات (19)

ویروس HIV یا همان عامل ایدز در خارج از بدن چند ثانیه تا چند دقیقه بیشتر زنده نمی ماند و از طریق خوردن و آشامیدن منتقل نمی شود. نویسنده توضیح نداده چگونه از موارد مشابه در کشور آگاه شده است؟! با فرض صحت ادعا، بهتر نبود به جای انتشار مطلب، آن را به مسئولان امنیتی اطلاع دهد؟!

در ماههای گذشته شایعات مختلفی با موضوع "انتشار ویروس ایدز در ایران توسط داعش" منتشر شده که همگی کذب محظ بوده و توسط نهاد های مربوط تکذیب شده است. این شایعات با هدف ایجاد نگرانی و القای ناامنی در جامعه تهیه و منتشر می شوند. با عدم انتشار این موارد، بدخواهان سلامت روانی جامعه را ناکام بگذاریم.

 


 

سوژه سوم؛ کشف کارگاه غیر بهداشتی تولید نوشابه در ایران!

یعید نیست این پست تلگرامی به دست شما هم رسیده باشد. تحت عنوان تصاویری از یک کارگاه تولید نوشابه در کشورمان. دروغی دیگر برای علاقه مندان به تخریب همه جانبه ی ایران و ایرانی:

متن شایعه

"کشف محل تولید و تهیه نوشابه تحت لیسانس [...] در ایران....نوش جان.... عکساشو ببین ... فاضلاب می خوریم.... "

 

ستاد مبارزه با چرندیات (19)


پاسخ شایعه

این تصاویر به ایران تعلق ندارد و چناچه از متن خبر در سایتهای مختلف و تصویر و یونیفورم مامورین حاضر در صحنه مشخص است، مربوط به پاکستان است. این کارگاه ساخت نوشابه های تقلبی در شهر Gujranwala در سپتامبر 2015 توسط پلیس و مامورین بهداشت کشف و پلمپ شده است.


"گوجرانواله" یکی از شهرهای استان پنجاب در کشور پاکستان و مرکز ناحیه گجران واله است.



سوژه چهارم؛ نجات نوزاد سرراهی از مخروبه ای در جنوب کشور توسط یک سگ!

داستانی جذاب درباره نوزادی که توسط مادرش رها شده ولی بدست یک سگ وفادار و قهرمان نجات پیدا میکند. نکته جالب ماجرا اینجاست که تمامی این داستان های جذاب و حیرت انگیز در همین ایران خودمان اتفاق افتاده است!

متن شایعه

" داخل یه شهر جنوب کشور

این طفل رو مادرش بعد زایمان تو یه مخروبه رهاش میکنه

بعد سگی با وفا این طفل رو پیدا میکنه و به نزدیکترین خونه میرسونه در حالی که زنده بوده

اهل خونه هم این طفل رو بیمارستان‌ میبرن و در حال حاضر سالمه "

 ستاد مبارزه با چرندیات (19)


پاسخ شایعه

موارد مختلفی از نجات نوزادان سرراهی، توسط سگها و گربه ها در جهان گزارش شده است: 2005 در کنیا، 2008 در آرژانتین، 2013 در تایلند و... این اخبار بر انتقال پلاستیک یا ساک حاوی نوزاد توسط حیوان یا مراقبت و گرم نگهداشتن او اشاره داشته اند و گزارشی از به دندان گرفته شدن این نوزادان توسط سگها در دست نیست.

تصویر و خبری که اخیرا در این خصوص منتشر شده را برخی سایتها متعلق به عربستان سعودی دانسته اند.

ستاد مبارزه با چرندیات (19)


تصاویر اخیر منبع معتبری ندارند و از حسابهای کاربری غیر ایرانی در شبکه های اجتماعی منتشر شده اند؛ لذا احتمال جعل تصاویر یا اینکه ماجرای دیگری داشته باشند نیز منتفی نیست! در صورت تعلق اراده الهی بر موردی، ولو حفاظت از نوزادی ناتوان، این اراده حتی توسط حیوانات محقق خواهد شد. این ماجرا ارتباطی با ایران ندارد و برخورد حیوانات با نوزادان نیز همیشه مهربانانه نبوده است!



:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در دو شنبه 13 ارديبهشت 1395

و ساعت 5:34


******
سوژه اول؛ خوردن ماتیک، خطر سرب، تست با حلقه طلا!

خیلی از خانم‌ها هنگام خرید لوازم آرایشی از جمله رژ لب نگران میزان سرب موجود در آن هستند و بعضاً آن را با حلقه طلا تست می‌کنند. به باور عوام اگر حلقه طلایی با مالش ماتیک سیاه شود میزان سرب آن زیاد است. اما این عقیده چقدر درست است؟ شاید نمونه ایرانی آن از این شایعه مشهور شروع شده باشد که مزین به نام دکتر ناهید نمان است:

"دکتر ناهید نمان که در بیمارستان تورنتو کار می کند این اطلاعات را در اختیار عموم قرار داده است.اگر خانمی را می شناسید حتی اگر دوستش هم نداشته باشید سعی کنید او را هم در دانستن این اطلاعات سهیم کنید. همچنین با ایمیل زدن به تمامی اسامی موجود در لیستتان آقایان را نیزدر دانستن این مطلب سهیم نمائید چون لازم است به خانمهائی که می شناسند در مورد مراقبت از خودشان توصیه کنند.اخیراً قیمت رژ لب هایی از ۶۷ دلار به ۹.۹۰ دلار تقلیل یافته است زیرا آنها حاوی سرب هستند.سرب یک ماده شیمیایی است که باعث بروز سرطان می شود. مراقب باشید بالاترین میزان سرب مساوی است با بالاترین شانس ابتلا به سرطان. بعد از آزمایشات صورت گرفته مشخص شد که رژلب ... هر چقدر سرب بیشتری داشته باشند ماندگاری طولانی تری نیز دارند.اگر رژ لب شما مدت طولانی روی لبتان می ماند بخاطر مقدار بالای سرب آن می باشد.این ها آزمایشی است که می توانید برای خودتان انجام هید:

۱- مقداری از رژلبتان را روی دستتان بمالید.

۲- با یک انگشتر طلا روی آنرا خراش دهید.

۳- اگر رنگ آن به مشکی تغییر کردثابت میشود که حاوی سرب می باشد"

ستاد مبارزه با چرندیات (20)

واقعیت چیست؟

آیا دکتر ناهید نمان وجود دارد و چنین حرفی زده است؟ خیر 

این شایعه به قدری همه گیر شده که حتی به انگلیسی هم ترجمه گردیده و سوالات درباره آن به قدری بالا گرفت که سازمان نظارت بر محصولات آرایشی و بهداشتی کانادا در بخش سوالات رایج و زیرشاحه Lead in Lipsticks رسماً وجود پزشکی بنام ناهید نمان را تکذیب کرد. این وبسایت نوشت که چنین پزشکی در کانادا وجود ندارد و تمام مدعیات این شایعه غلط است.

آیا زنان در طول زندگی حدود سه کیلو رژ لب می‌خورند؟ خیر 

طبق تحقیقات سازمان سلامت و بهداشت استرالیا هر زن در تمام طول زندگی (بسته به سادگی یا اهل مد بودن) بین ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ گرم رژ لب می‌خورد. این موسسه محاسبه کرده که در صورتی این اتفاق می‌افتد که زن مذکور بین ۳ تا ۹ ماتیک در سال بخرد و همه آنها را تا حد امکان (نه لزوماً تا انتها) استفاده کند.

آیا برخی مواد آرایشی و بهداشتی سرب دارند؟  در حد مجاز بله.

سازمان بهداشت و نظارت بر محصولات آرایشی بهداشتی نیوزلند در گزارشی نوشت که سرب و ترکیبات آن در همه جا وجود دارد و ترساندن مردم از میزان مجاز سرب در محصولات بهداشتی فقط تشویش اذهان عمومی است. این وبسایت در نامه‌ای رسمی اعلام کرد که محصولات موجود میزان مجاز و بی‌خطری سرب دارند. مواد آرایشی و بهداشتی برای ایجاد رنگ از ترکیبات سرب استفاده می‌کنند. سازمان بهداشت و غذای امریکا‌ FDA در گزارشی به طور مفصل به میزان سرب موجود در ماتیک و رژ لب پرداخته و میزان سرب موجود در هر یک از مارک‌های مشهور را اعلام کرده است. همچنینی این سازمان اعلام کرده که این میزان سرب برای انسان خطرناک نیست. سازمان تحقیقات سرطان نیز گزارش مشابهی را منتشر کرده و البته توضیح مفصلی در مورد سرب و آلودگی ناشی از آن داده است.

آیا سرب موجود در ماتیک به وسیله طلا قابل تشخیص است؟  خیر 

ترکیبات سرب موجود در رژ لب با حلقه طلا واکنشی نشان نمی‌دهند و کدر شدن سطح حلقه طلای شما تنها یک خطای چشمی ناشی از رنگ تیره ماتیک روی سطح صیقلی طلا است. اینجا را ببینید.

آیا اساتید داخلی ایران هم این مورد را شایعه دانسته و مطالب آن را اشتباه می‌دانند؟ بله

دکتر حسین طباطبایی (متخصص پوست و مو و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران) در این باره می‌گوید:

"اینکه گفته می‌شود بیشتر رژلب‌ها حاوی سرب هستند و فقط درصد کمی از آنها فاقد این فلز مضرند و می‌توان با کشیدن حلقه طلا روی رژ و مشاهده سیاه‌شدن یا نشدن آن به این مساله پی برد، تنها یک شگرد تبلیغاتی است. سرب موجود در محصولات آرایشی به هیچ‌وجه به این روش مشخص نمی‌شود و فقط بررسی‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهد یک محصول آرایشی حاوی مواد مضر مثل سرب است یا نه.”

 

نکته اساسی در تمام این تحقیقات البته استفاده از مارک‌های استاندارد یا شناخته شده است، اما حتی اگر مارک غیر معتبری بخرید امکان بررسی میزان سرب به کمک حلقه طلا وجود ندارد.

 

منابع:

سازمان نظارت بر محصولات آرایشی و بهداشتی کانادا

گزارش وبسایت مشهور بررسی شایعات اسنوبز در مورد میزان خوردن رژ لب در زنان

سازمان نظارت بر محصولات آرایشی و بهداشتی نیوزلند

گزارش سازمان بهداشت غذا و داروی امریکا FDA در مورد رژ لب

سازمان تحقیقات سرطان امریکا در مورد مسمومیت سرب رژ لب

گزارش سازمان تحقیقات سرطان امریکا در مورد مسمومیت سرب

گزارش مفصل وبسایت بررسی شایعات اسنوبز در مورد باور به نقش طلا در تشخیص سرب رژ لب (این گزارش به قدری کامل بوده که مورد استناد سازمان بهداشت و نظارت بر محصولات آرایشی و بهداشتی کانادا قرار گرفته است)

گزارش کامل وبسایت مشهور بررسی شایعات «افسانه‌های محلی» در مورد سرب و رژ لب

 مصاحبه هفته‌نامه سلامت با دکتر طباطبایی متخصص پوست و مو و استاد دانشگاه پزشکی تهران



سوژه دوم؛ شهادت پدر پنج قلوها در سوریه!

بتازگی تصویر پدری به همراه فرزندان 5 قلویش در شبکه‌های اجتماعی و برخی سایت‌ها بعنوان یکی از شهدای مدافع حرم منتشر می‌شود. در این مطلب آمده است: «پدر پنج قلوها از مدافعین حرم حضرت زینب سلام الله علیها به شهادت رسیده است.»

ستاد مبارزه با چرندیات (20)


اما واقعیت چیست؟

تصویر فوق متعلق است به مجتبی اصغری که ابتدای سال 94 صاحب پنج فرزند می‌شود. خبر شهادت وی صحت ندارد.

در هفته جاری با انتشار گسترده تصاویر فوق وی با انجام مصاحبه‌ای مطالبی که در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است را تکذیب کرد.

پدر این پنج قلوهای قمی، ضمن تکذیب این شایعات اظهار داشت: «خبرهایی به عنوان شهادت من در سوریه منتشر شده است، اگر چه عاشق شهادت و دفاع از دین اسلام هستم اما این توفیق را هنوز پیدا نکرده‌ام».

ستاد مبارزه با چرندیات (20)


به گفته اصغری انتشار این مطلب در سایت‌ها و برخی خبرگزاری‌ها برای وی دردسر ساز شده است و خانواده وی در حال پاسخ دادن به دوستان و آشنایان هستند که اتفاقی نیفتاده است و این موضوع آرامش زندگی‌شان را به هم ریخته است.



سوژه سوم؛ کما و مرگ با مصرف "ال دی" و "مفنامیک اسید"!
   
اگر در چند روز اخیر با متن زیر مواجه شده اید، به هیچ وجه نگران سلامتی خود نباشید چون همه این متن زائیده ذهن یک انسان دروغگو است که هدفی جز ترساندن مردم ندارد:

متن شایعه

 "سلااامممم خانوما اگه به هر دلیلی از قرص ال دی استفاده میکنید همزمان باهاش از خوردن قرص مفنامیک اسید خودداری کنید.  امروز متاسفانه یکی از دوستان خبر داد که جاریش به علت خوردن این دوتا قرص همزمان سکته مغزی کرده و رفته توو کما. و امروز هم اهداء عضو شد .لطفن اطلاع رسانی کنید.  یه دختره جوون 24 ساله که تازه ازدواج کرده بود . خانمی بر اثر مصرف مفنامیک اسید و ال دی به کما رفت وامشب دارن اعضای بدنش رو برای اهدا اماده میکنن،تو رو خدا به هر کی میشناسی این و بگو که این دوتا قرص و باهم نخورن ... خیلی تاکید کردن ک ب خانمها اطلاع رسانی کنید. لطفا جدی بگیرید. مثل شیر و شربت دیفن هیدرامین این دوتا هم خیلی خطرناکه. "

ستاد مبارزه با چرندیات (20)

 
پاسخ شایعه

به کما رفتن و مرگ هیچ بیماری بدلیل مصرف همزمان مفنامیک اسید و قرص ضد بارداری LD در هیچ منبع معتبری منتشر نشده است. این ۲ داروی پرمصرف ممکن است همزمان مصرف شوند و موردی از نهی این مصرف مشاهده نشد. این شایعه اواسط امسال منتشر و همان زمان تکذیب شد!

نه تنها در موارد منع مصرف قرص LD، بلکه در موارد تداخل دارویی این دارو اشاره ای به مسکنها و خصوصا مفنامیک اسید نشده است. در موارد منع مصرف یا تداخل دارویی مفنامیک اسید هم اشاره ای به موارد ضد بارداری نشده است! برای آشنایی و اطلاعات بیشتر از این قرص ضدبارداری و روشهای مصرف آن را مطالعه کنید.

مصرف دیفن‌ هیدرامین‌ برای نوزادان خطراتی دارد اما منع مصرف آن با شیر گزارش نشده و برخلاف ادعای شایعه، برای پیشگیری از ناراحتی معده، توصیه می شود همراه با شیر مصرف‌ شود!



سوژه چهارم؛ آیا واقعا جغد شوم است؟!

باز یک متن غرور برانگیز و آریایی پسند که یک واقعه دروغ را به مردم آموزش می‌دهد و در پایان با پیام های نژادپرستانه و غیر انسانی، موجب تحریک حس ناسیونالیسیتی ایرانیان میشود.

متن شایعه

 "ناﻡ ﻭﺍﻗﻌﯽ ﺟﻐﺪ . ﺁﯾﺎ ﺗﺎ ﺍﻣﺮﻭﺯ ﻣﻴﺪﻭﻧﺴﺘﻴﻦ ﻧﺎﻡ ﺟﻐﺪ ﭼﻴﺴﺖ؟ ﺁﯾﺎ ﻭﺍﻗﻌﺎً ﺟﻐﺪ ﺷﻮﻡ ﻫﺴﺖ؟ ﺩﺭ ﻣﺘﻦ ﻫﺎﯼ ﮐﻬﻦ ﺑﺎﺳﺘﺎﻧﯽ ﺟﻐﺪ ﺭﺍ " ﻫﻮ ﻣﻮﺭﻭ " ﻣﯿﺨﻮﺍﻧﺪﻧﺪ . ﯾﻌﻨﯽ ﭘﺮﻧﺪﻩ ﺩﺍﻧﺎ . ﺩﺭ ﮐﺘﺎﺑﻬﺎﯼ ﻗﺼﻪ ﻧﯿﺰ ﺍﯾﻦ ﭘﺮﻧﺪﻩ ﻋﯿﻨﮏ ﺑﻪ ﭼﺸﻢ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺑﻪ ﺑﻘﯿﻪ ﺣﯿﻮﺍﻧﺎﺕ ﭘﻨﺪ ﻭ ﺍﻧﺪﺭﺯ ﻣﯿﺪﻫﺪ . ﺍﻣﺎ ﺷﻮﻣﯽ ﺟﻐﺪ، ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﻭﺭﻭﺩ ﺍﻋﺮﺍﺏ ﺑﻪ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺑﺮ ﺳﺮ ﺯﺑﺎﻥ ﻫﺎ ﺍﻓﺘﺎﺩ؛ ﻏﺬﺍﯼ ﺍﯾﻦ ﭘﺮﻧﺪﻩ، ﺳﻮﺳﻤﺎﺭ، ﻣﺎﺭ، ﻣﺎﺭﻣﻮﻟﮏ ﻭ ﻣﻮﺵ ﺑﻮﺩ، ﯾﻌﻨﯽ ﻏﺬﺍﯼ ﺍﻋﺮﺍﺏ ﺭﺍ ﻣﯽ ﺧﻮﺭﺩ؛ ﭘﺲ ﺍﻋﺮﺍﺏ، ﺁﻥ ﺭﺍ ﭘﺮﻧﺪﻩ ﺍﯼ ﺷﻮﻡ ﻣﯿﺪﺍﻧﺴﺘﻨﺪ ﻭمیدانند. ﺩﺭ ﮐﺘﺎﺏ ﺍﻭﺳﺘﺎ ﺍﺯ ﺟﻐﺪ ﺑﺎ ﻧﺎﻡ " ﺍﺷﻮﺯﺷﺖ " ﯾﺎﺩ ﺷﺪﻩ ﯾﻌﻨﯽ : ﻓﺮﺍﺭﯼ ﺩﻫﻨﺪﻩ ﺩﯾﻮﻫﺎ ﻭ ﭘﻠﯿﺪﯾﻬﺎ ﻭ ﺯﺷﺘﯿﻬﺎ "

 ستاد مبارزه با چرندیات (20)


پاسخ شایعه

عبارت "نام اصلی جغد" اساسا غلط است؛ چراکه در لغت نامه های فارسی بالغ بر بیست مترادف برای "جغد" یافت می شود. اسلام پندار بی‌اساس و فراگیر فال بد و نحوست را برای ایام، اشیاء، حیوانات و... را مذمت كرده و منشأ آن را نادانی بشر می‌داند. قرآن، فال بد هر كس را از خود او و بازتاب گناهانش می داند.

خرافاتهایی در برخی اعراب پیش از اسلام بود که روح فرد مرده به صورت جغدی بر قبرش شیون می کند، یا اگر کسی درپی خونخواهی مقتول نباشد، جغدی تا انتقام گرفته شود بر سر قبر مقتول از عطش فریاد می کشد! که پیامبر(ص) آنان را از این خرافات نهی می کردند.

فرهنگهای گوناگون جهان جغد را بدیمن یا خوش یمن و دارای صفات مثبت و منفی دانسته اند و این موضوع منحصر به ایرانیان یا اعراب نیست! ویژگی های خاص جغد مانند شبگردی، صدای خاص، چرخش سر، چشمهای درشت جلوی سر، سکونت در خرابه ها و... موجب پیدایش انواع خرافات در ملل مختلف بوده است. عجیب آنجاست که نویسنده شایعه در قرن ۲۱ جغد را دانا و حکیم می خواند!

همه اعراب خزندگان را نمی خوردند، بلکه برخی صحراگردان که منابع غذایی محدودی داشتند از آن استفاده می کردند. اسلام خوردن آنها را نهی کرده و روایات متعددی در این خصوص وجود دارد.



:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در دو شنبه 13 ارديبهشت 1395

و ساعت 5:33


متن شایعه

" دوم اسفندگان روز جهانی زبان مادر مذگان گرامی باد
آیا میدانستید که روز جهانی زبان مادری اولین بار در ایران باستان توسط کوروش کبیر ابداع شد؟!!!
برای اولین بار در دوم ماه اسفندگان سال 113 هخامنشی به دستور کوروش کبیر این روز به عنوان روز زبان مادرمذگان یعنی روز جهانی زبان مادری نامگذاری شد که قرنها بعد سازمان ملل به تبعیت از کوروش این روز را روز جهانی زبان مادری نامگذاری کرد"

ستاد مبارزه با چرندیات (21)

پاسخ شایعه

واژه و روز "زبان مادرمذگان" جعلی می باشد و در هیچ منبعی به آن اشاره نشده است! چنین مناسبتی در گاهنمای جشن‌ها و مناسبت‌های ملی ایران باستان نیز وجود ندارد!

تاریخچه پیدایش روز جهانی زبان مادری به تحرکات دانشجویان بنگلادشی برای به رسمیت شناختن زبان "بنگلا" و درگیری پلیس با آنان در 21 و 22 فوریه سال 1952 میلادی باز می گردد. پس از استقلال بنگلادش، مراسم روز ملی زبان مادری در این روز برگزار میشد تا اینکه در سال 1999 سازمان یونسکو پیشنهاد رسمی كشور بنگلادش برای اعلام 21 فوریه (یکم یا دوم اسفندماه) به عنوان «روز جهانی زبان مادری» را پذیرفت.


سوژه دوم؛ گالیله گرد بودن زمین را کشف نکرد!

هنوز افراد بیشماری گالیله را اولین دانشمندی می‌دانند که نظریه "کروی بودن زمین” زمین را ارائه داد و به همین دلیل در دادگاه تفتیش عقاید محکوم شد، اما واقعاً اینطور نیست!

ستاد مبارزه با چرندیات (21)

نظریهٔ زمین گرد یا کروی در اصل به زمان یونانیان باستان باز می‌گردد. تمدن یونان در حدود سال ۹۰۰ قبل از میلاد ظهور یافت و در طول هزار سال بعد، کمک بزرگی به ستاره‌شناسی نمود. ابتدا، در قرن ششم قبل از میلاد یونانیان دریافتند که زمین کروی است و ﺍولین بار فیثاغورث دﺍنشمند یونانی کروی بودن زمین رﺍ ﺍظهار دﺍشت. آنها برای اولین بار محیط زمین، اندازه ماه و فاصله میان آنها را بدقت اندازه گرفتند. اگرچه آنها به اشتباه معتقد بودند که زمین کره ثابتی است که جهان پیرامون آن می‌گردد، ولی برخی از اندیشه‌ها و شیوه‌های رصدشان تا اواخر قرن هفدهم کاربرد داشت. در حدود سال ۳۵۰ پیش از میلاد ارسطو، دلیل قاطعی بر گرد بودن زمین  ارائه کرد. موثرترین دلیل وی این بود که اگر کسی به طرف شمال یا به طرف جنوب مسافرت کند، در افق روبروی او ستارگان جدیدی ظاهر می‌شوند و در افق پشت سر او ستارگانی که قبلاً دیده می‌شدند، ناپدید می‌شوند. ارسطو همچنین دلیل می‌آورد که کشتیها در هر جهت که از ساحل دور شوند، ابتدا دکل آنها ناپدید می‌شود. همچنین مقطع سایه زمین بر ماه در هنگام خسوف، بدون در نظر گرفتن وضع ماه، همیشه به صورت یک دایره است. ارسطو می‌گوید همه این واقعیت‌ها فقط هنگامی می‌تواند درست باشد که زمین کروی باشد.

ستاد مبارزه با چرندیات (21)
نیکولاس کپرنیک

نیکلاس کپرنیک که بین سالهای ۱۴۷۳ تا ۱۵۴۳می‌زیست ستاره‌شناس لهستانی بود که نظریه خورشیدمرکزی منظومه شمسی را بسط داد و به صورت علمی درآورد. وی پس از سال‌ها مطالعه و رصد اجرام آسمانی به این نتیجه رسید که بر خلاف تصور پیشینیان زمین در مرکز کائنات قرار ندارد، بلکه این خورشید است که در مرکز منظومه شمسی است و سایر سیارات از جمله زمین به دور آن در حال گردشند.

پیش از کپرنیک علم نجوم بر پایه نظریات بطلمیوس استوار بود که زمین را مرکز کائنات می‌دانست. ستاره‌شناسان دورهٔ اسلامی از زمان ابن هیثم به تناقضات فیزیکی و فلسفی موجود در مدل بطلمیوس پی برده و تلاشهای بسیاری برای حل آن از خود نشان داده بودند. خواجه نصیرالدین طوسی،قطب‌الدین شیرازی و مؤیدالدین عرضی از جمله کسانی بودند که در رصدخانه مراغه به تهیه و تنظیم مدلهای جدید غیربطلمیوسی برای حل این مشکلات پرداختند. کپرنیک نیز با همین انگیزه دست به کار شد تا مدلی غیر بطلمیوسی برای عالم تنظیم کند، و امروزه می‌توان ردپای دستاوردهای منجمین مکتب مراغه را در کارهای وی مشاهده کرد.

کپرنیک سالها مطالعه کرد تا عاقبت در اواخر عمر و در سال ۱۵۴۳ نظریه خود را منتشر کرد. وی در بستر مرگ اولین نسخه چاپ شده کتابش را دید. حدود هفتاد سال بعد در ۱۶۱۶ چاپ و فروش کتاب وی از سوی کلیسای کاتولیک رم به علت مغایرت با کتاب آسمانی ممنوع شد و این ممنوعیت تا ۱۸۳۵ ادامه داشت.

ستاد مبارزه با چرندیات (21)

 گالیلئو گالیله که بین ۱۵۶۴ و ۱۶۴۲ می‌زیست، دانشمند و مخترع ایتالیائی است که شهرت وی از چند جهت قابل بررسی است.

بخشی از شهرت وی به دلیل تأیید نظریه کوپرنیک (مبنی بر مرکزیت نداشتن زمین در جهان) است. او چند سال قبل از ممنوع شدن چاپ و انتشار کتاب کپرنیک _یعنی در ۱۶۱۰_ بر اساس مشاهدات خود و رصد آسمان، نظریات کپرنیک را بسط داد و به صورت علمی ثابت کرد. نظریات او بر خلاف متون مقدس کلیسا بود (متون کلیسا نظریات ارسطو را مبنی بر کروی بودن زمین پذیرفته بودند، اما زمین را مرکز کائنات می‌دانستند) و در نهایت مجبور شد میان "سوزانده شدن” یا "توبه” تصمیم بگیرد. او در سن هفتاد سالگی توبه‌نامه را امضا کرد.

اما شاید عمده شهرت گالیله در میان اخترشناسان به دلیل این باشد که وی اولین کسی بود که قمرهای مشتری و سطح ماه را رصد و بررسی کرد. همچنین او کهکشان راه شیری را تفسیر نمود و اعلام کرد که نور ماه حاصل انعکاس نور خورشید است. برخی منابع اختراع تلسکوپ را به گالیله نسبت می‌دهند.



سوژه سوم؛ این پری دریایی نیست!

«یک پری دریایی در چابهار کشف و ضبط شد!»

این تصویر در فیسبوک و تلگرام و نه فقط در شبکه‌های ایران به ناگهان با سرعت بسیار زیاد منتشر شد و ایرانیان نیز این میان زحمت انتقال این پری به چابهار را کشیدند! البته هنوز این تصویر در اینترنت به سرعت در حال انتشار است.

ستاد مبارزه با چرندیات (21)

ستاد مبارزه با چرندیات (21)

ستاد مبارزه با چرندیات (21)

خود تصاویر به خصوص ابروها، بینی ظریف، موهای افشان و ژست دلبرانه‌ی خوابیدن این موجود به اندازه‌ی کافی گویای ساختگی بودن این مجسمه یا طرح بود اما انتشار زیاد آن ما را ناچار ‌ساخت که نتوانیم فقط تکذیب کنیم و باید به جواب بعدی پرسشگران یعنی «اگر پری دریایی نیست پس چیست؟» هم پاسخ دهیم! این عروسک توسط هنرمند چهره‌پرداز Joel Harlow برای استفاده در فیلم "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides” که در سال ۲۰۱۱ انتشار یافت ساخته شده است.

ستاد مبارزه با چرندیات (21)

برای دیدن تصاویر بیشتر عبارت Mermaid bodies by Joel Harlow را گوگل کنید.

 


 

سوژه چهارم؛ استفاده از تلفن همراه در پمپ بنزین

همه ما احتمالا این چند وقت شایعه مربوط به عدم استفاده از موبایل در پمپ بنزین ها را دیده ایم که حتی در مواردی ادعا می کند که فیلم انفجار آن را نیز شخصا دیده است!

هشدار نسبت به استفاده از تلفن همراه هنگام سوخت‌گیری در پمپ بنزین و احتمال وقوع حریق در مجاورت بخار مواد اشتعال زا اولین بار در سال ۱۹۹۹به صورت گسترده در اینترنت منتشر شد. برخی از این هشدارهای اینترنتی هم به عنوان شاهدی برای مدعایشان به حوادثی در اندونزی، استرالیا و یا دیگر نقاط جهان اشاره می‌کردند که هیچ کدام از آنها صحت نداشت.
 

در سال ۲۰۰۱ مرکز مطالعات سازگاری الکترومغناطیس بیسیم در دانشگاه اوکلوهاما نتایج تحقیقاتی مبنی بر بی خطر بودن استفاده از تلفن‌های همراه در پمپ بنزین‌ها را منتشر کرد.

وقتی این شایعه در آمریکا هم مشهور شد و حتی چند مورد گزارش مبنی بر اشتعال بر اثر استفاده از تلفن همراه منتشر شدند، انجمن صنعت ارتباطات تلفن همراه آمریکا (CTIA) و موسسه صنعت نفت آمریکا (American Petroleum Institute) را بر آن داشت تا در بیانیه‌هایی جداگانه شایعه فوق را تکذیب کننددر بیانیه CTIA آمده است: "هیچگونه سند و مدرکی، هرچند کوچک، مبنی بر وجود هرگونه ارتباط بین استفاده از تلفن همراه هنگام سوختگیری و وقوع آتش سوزی در هیچ کجای دنیا وجود ندارد.”

به نظر می رسد که یکی از عوامل شیوع این شایعه وجود هشدارهایی مبنی بر عدم استفاده از تلفن همراه هنگام سوختگیری در دفترچه راهنمای بعضی مدل های اولیه گوشی‌های تلفن همراه بوده باشد، که بعداً با به روز شدن تلفن‌ها از دفترچه راهنما حذف شدند. شرکت موتورولا نیز این شایعه را رد کرده است.

بار دیگر در سال ۲۰۰۲ این شایعه به صورت وسیع در اینترنت منتشر شد و این بار با آوردن هشداری منتسب به شرکت نفتی شل بسیار موجه به نظر می‌رسید. شرکت شل نیز بلافاصله این ادعا را تکذیب کرد.

ستاد مبارزه با چرندیات (21)


در سال ۲۰۰۴ با وقوع آتش سوزی در پمپ بنزینی در شهر نیوپالتز ایالت نیویورک بار دیگر این شایعه قوت گرفت و حتی رسانه‌‌ای شد. اما پس از تحقیقات مفصل مشخص شد که علت حادثه الکتریسیته ساکن بوده است.

حوادث مشابهی نیز که احتمال آن می رفت که بر اثر استفاده از تلفن همراه باشند، همگی یا بر اثر الکتریسیته ساکن یا دیگر عوامل بودند. به طور کلی سه چهارم حوادث آتش سوزی مراکز سوختگیری مربوط به الکتریسیته ساکن و سوخت‌گیری با موتور روشن و مابقی مربوط به دیگر عوامل است، در حالی که حتی یک مورد حادثه در ارتباط با تلفن همراه به ثبت نرسیده. اگر قرار باشد نسبت به خطر آتش‌سوزی هنگام سوختگیری اطلاع‌رسانی شود بهتر است نسبت به خطر الکتریسیته ساکن هشدار داده شود.

یکی از قسمت های برنامه‌ی افسانه زدایان (MythBusters) به این موضوع اختصاص دارد و امکان وقوع چنین حادثه ای بررسی و کاملاً رد می شود.

مشاهده‌ی ویدئو در سایت شبکه دیسکاوری

مشاهده‌ی ویدئو در یوتوب

کمیسیون فدرال ارتباطات امریکا نیز در اعلامیه‌ای گفته است که هیچ گونه شواهدی مبنی بر درست بودن این شایعه وجود ندارد.

یکی از دلایلی که این شایعه در برابر تمامی شواهد و مدارک موجود سخت جانی می‌کند و همچنان در سطح جهانی به قوت خود باقی‌ست، وجود علائم هشدار دهنده مبنی بر عدم استفاده از تلفن همراه هنگام سوختگیری در برخی از جایگاه‌های عرضه سوخت باشد. "کمیسیون ایمنی کانادا” با رد شایعه خطرناک بودن استفاده از موبایل در پمپ بنزین‌ها دلیل وجود این علامت را جلوگیری از حواس پرتی هنگام پرکردن باک سوخت اعلام کرده است. باید توجه داشت که گرچه استفاده از تلفن همراه در پمپ بنزین باعث انفجار نمی‌شود، اما می‌تواند میزان کنترل و دقت فرد را پایین آورده و باعث بروز حوادث دیگری شود.



:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در دو شنبه 13 ارديبهشت 1395

و ساعت 5:33


متن شایعه

" امروز تو بیمارستان صومعه سرا یک پرستار یک بچه ۳روز رو میسوزونه.بچه به خاطر زردی تو دستگاه بود.پرستاره درجه دستگاه رو زیاد میکنه بچه ۸۰ درصد میسوزه بعد که بچه رو سوزوندن گفتن بیماری پوستی داشته. بچه رو بردن بیمارستان ۱۷شهریور اونجا جوابش کردن.داشتن میبرن بیمارستان قایم که تو راه تموم کرد. پدر بچه تمام شیشه های بیمارستان رو شکوند بعد ۹سال بچه دار شده بودن.رییس بیمارستان اصلا نیومد. معاونم پرونده رو نمیده.پرستارا هم پرونده رو عوض کردن.پرستاره هم بیمارستان رو ول کرد و رفت.مادر بچه میگه من به پرستار گفتم دستگاه داغه پرستاره توپید به من گفت تو میدونی یا من؟ تو بلدی یا من؟"

ستاد مبارزه با چرندیات (22)


پاسخ شایعه

ادعای سوختگی و مرگ این نوزاد صحت ندارد و توسط روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی گیلان تکذیب شد! نوزاد در قید حیات است و تشخیص اولیه از مشکل او، بیماری پوستی می باشد. عدم پذیرش این نوزاد در بیمارستان 17 شهریور صحت ندارد و اکنون در همین بیمارستان بستری است! دانشگاه علوم پزشکی گیلان با همکاری بیمارستانهای 17 شهریور و صومعه سرا، در حال پیگیری نحوه ایجاد و انتشار این شایعه می باشد.

برای بهبودی این نوزاد دعا می کنیم.



سوژه دوم؛ فوت دختر ۶ ساله بدلیل خوردن نوشابه و خرماهای آلوده داعش!

خیلی جالب است! شایعه سازان وقتی میخواهند دروغی را به خورد مردم بدهند، سعی میکنند در آن حس دلسوزی و ترحم بیننده را برانگیزانند تا خبرشات تاثیر گذار بوده و به سرعت در همه جا پخش شود، در همین راستا در اکثر این دروغ ها و شایعات، قربانی قصه، کودکان معصوم هستند. این دو مطلب نیز همانند قضیه بالا صحت ندارند و توسط مقامات رسمی تکذیب شده اند!

متن شایعه

"سلام. متأسفانه دیروز دختری ۶ ساله در یکی از بیمارستان های تهران فوت شد و علت مرگ وی مصرف نوشابه ..... بوده که ماه قبل وزیر محترم بهداشت در تلویزیون اعلام کرد فعلاً از نوشابه ..... استفاده نکنید به دلیل وجود ویروسی ناشناخته که علامت آن ۳ روز تب و سپس فوت شخص می باشد. امروز از طرف وزارت بهداشت نامه ای به تمام بیمارستان ها از جمله بیمارستان محک زده شد و از تمام پرسنل بیمارستان ها خواسته شده اطلاع رسانی کنند. لطفاً فعلاً تا اطلاع ثانوی از مصرف اقلام زیر خودداری شود.۱-سوسیس و کالباس۲-انواع نوشابه ۳- چیپس و پفک. و محصولات شرکت ..... جدا خود داری کنید لطفاً انتشار دهید تا مردم با خبر شوند.
توجه توجه توجه توجه توجه توجه توجه توجه توجه توجه توجه... حتماً بخونید
خیلی مهم و خیلی فوری..
دکتر چاووش زاده رییس بیمارستان خاتم الانبیا درخواست اطلاع رسانی فوری به مردم ایران را دارد ... به اطلاع تمام هموطنان عزیز برسانید که تا اطلاع ثانوی از خوردن خرما وارداتی و چای .... با عنوان های ..... و ..... و ..... با هر نوع مدل جدا خودداری کنید. گروهک تروریستی داعش پس از تسلط بر زرادخانه های شیمیایی و میکروبی عراق، اقدام به آلوده نمودن برخی محصولات و قاچاق آن به داخل خاک ایران نموده است. این محصولات حاوی ماده شیمیایی اُکسالات آمونیوم هستند که مستقیماً و به سرعت بر روی سیستم عصبی اثر گذاشته و منجر به فلج شدن و مرگ فرد خواهد شد.تاکنون بیش از ده مورد به بیمارستان امام رضا ارجاع داده شده است. خواهشمندیم تا می توانید به نزدیکان خود اطلاع دهید."

ستاد مبارزه با چرندیات (22)


پاسخ شایعه

هیچ گزارشی از خبر فوت دختر ۶ ساله بدلیل مصرف نوشابه منتشر نشده و وزیر بهداشت چنین هشداری نداده است. سال گذشته شایعه وجود ویروس در یکی از نوشابه ها از جانب رییس بیمارستان نمازی شیراز منتشر شد که رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز آن را تکذیب کرد.

شایعه خرماهای آلوده در سال 93 با جزییات دیگری منتشر شد که رئیس سازمان غذا و دارو و معاونت درمان وزارت بهداشت در همان زمان آن را تکذیب کردند. پس از حمله آمریکا به عراق، عنوان شد که عراق از وجود زرادخانه‌های شیمیایی و میکروبی پاکسازی شده است؛ این مسئله دلیل بی اعتباری چنین پیام‌هایی است.

چنین پیامهایی با هدف برهم زدن آرامش روانی جامعه منتشر می شوند و لازم است با عدم انتشار مطالب غیرموثق مانع تحقق این مطلب شویم.



سوژه سوم؛ رابطه‌ای میان گروه خونی با رژیم غذایی و شخصیت شما وجود ندارد

درباره‌ی رژیم‌های غذایی بر اساس گروه‌های خونی A، B و O طی دهه‌های گذشته تبلیغات زیادی شده است و بسیاری از آنها ادعا می‌کنند که این رژیم‌های غذایی سلامتی را بهبود بخشیده و خطر بیماری را کاهش می‌دهند. (به عنوان مثال این مقاله در عصرایران

ستاد مبارزه با چرندیات (22)

یک مطالعه‌ی مروری نظام‌مند (Systematic review) در سال ۲۰۱۳ مقالاتی را بررسی کرده که به این موضوع پرداخته‌اند: آیا داشتن یک رژیم غذایی خاص بر اساس گروه خونی یک فرد، در مقایسه با یک رژیم غذایی آزاد؛ باعث ارتقای سلامت و یا کاهش خطر بیماری می‌شود یا خیر؟

از ۱۴۱۵ مقاله‌ای که در ارتباط با رژیم غذایی و گروه خونی غربال شدند، تنها یک مقاله تا حدودی تحقیق درستی[۱] را در این‌باره انجام داده بود که حتی آن مقاله هم به بررسی تأثیر رژیم غذایی بر اساس گروه‌های خونی متداول (A, B, O) نپرداخته بود و به درستی به سوال مورد نظر پاسخ نمی‌داد.(Cusack ۲۰۱۳)

مطالعه‌ی دیگری در ژانویه ۲۰۱۴ نتیجه‌گیری می‌کند که گرچه داشتن برخی از رژیم‌های غذایی "بر اساس گروه خونی” اثرات مطلوبی بر عوامل خطر بیماری‌های قلبی دارند، اما این اثرات مستقل از گروه خونی فرد بوده و یافته‌های علمی، فرضیه‌ی رژیم‌های غذایی "مبتنی بر گروه های خونی” را تأیید نمی‌کنند. (Wang ۲۰۱۴)

به طور خلاصه میان مطالعات علمی موجود، هیچ‌یک شواهدی درباره مزایای ادعا شده درباره‌ی رژیم‌های غذای مبتنی برگروه خونی به دست نمی‌دهند.

*برای علاقمندان: منظور از یک تحقیق علمی درست در این باب، انجام یک کارآزمایی کنترل شده‌ی تصادفی (randomized controlled trial) است. بدین ترتیب که مطالعه روی یک نمونه‌ی آماری از افرادی با یک گروه خونی خاص انجام شود. به طور خیلی خلاصه، در چنین مطالعه‌ای، افراد به طور کاملاً تصادفی به دو گروه تقسیم می‌شوند طوری که یک گروه برای مدت زمان مشخص از رژیم غذایی مبتنی بر آن گروه خونی خاص تبعیت کرده و گروه دیگر رژیم غذایی آزاد داشته باشد. این دو گروه برای یک مدت طولانی (فرضاً ۱۰ تا ۱۵ سال) پیگیری می‌شوند و آنگاه میزان بروز بیماری‌های مختلف در آنها اندازه گیری می‌شود. شایان ذکر است که انجام این گونه مطالعات از یک طرف معمولاً بسیار پرهزینه بوده و از طرف دیگر نیازمند تعداد زیادی شرکت کننده است.(بسته به شیوع بیماری‌های مورد نظر) که پیگیری آنها را دشوار می‌سازد؛ پراکندگی عوامل مداخله‌گر (confounders) که می‌توانند مستقل از رژیم غذایی بر بروز بیماری‌ها مؤثر باشند (مانند بیماری‌های ژنتیکی، میزان فعالیت روزانه‌ی افراد، استرس و غیره) می‌بایست در دو گروه به یک میزان باشد. در عین حال، این گونه مطالعات تنها مطالعاتی هستند که می‌توانند ارتباط علّیّتی بین یک عامل فرضی و یک حاصل فرضی را ثابت کنند.

Eat Right 4 Your Type: Fact or Fiction*


 

سوژه چهارم؛ بارش حیوانات؛ افسانه یا پدیده هواشناسی؟

بارش حیوانات از آسمان یک پدیده هواشناسی است. بسیاری آن را از افسانه‌های شرق دور می‌دانند و برخی نیز معتقدند که نشان دهنده پایان عمر دنیاست، اما این پدیده در واقعیت اتفاق افتاده است. این پدیده زمانی رخ می‌دهد که یک تنوره دریایی (یک ستون هوایی متلاطم که حرکت دورانی دارد و بر روی آب ایجاد می‌شود) حیوانات کوچک را از آب جمع‌آوری کرده و به صورت بارش باران بر روی زمین می‌بارد. این اتفاق بعد از طوفان، تندباد یا زلزله نیز ممکن است اتفاق بیفتد. در برخی مواقع حیوانات به صورت زنده فرود می‌آیند، گاهی مرده و تکه تکه شده هستند و گاهی نیز یخ زده و حتی محصور شده در قالب‌های یخی از آسمان فرو می‌ریزند. بارش حیواناتی نظیر ماهی، قورباغه، مار و سایر حیوانات دریایی در طی قرون گذشته گزارش شده است. بارش قورباغه در سال ۲۰۰۸ در چین پس از زلزله سیچوان و بارش ماهی در سال ۲۰۱۰ در استرالیا از نمونه‌های اخیر این پدیده هستند.

 ستاد مبارزه با چرندیات (22)

این پدیده جالب و در عین حال ترسناک دستاویز هنرمندان بسیاری در خلق آثار هنری شده است. هاروکی موراکامی نویسنده سرشناس ژاپنی که آثارش شهرت جهانی دارد در کتاب "کافکا در ساحل” از این پدیده استفاده کرده است. بارش قورباغه در فیلم مگنولیا به کارگردانی "پاول توماس اندرسون” و بارش ماهی در مجموعه تلویزیونی فارگو از مثال‌های این پدیده در فیلم و سریال هستند.

اگر در زمانی یا مکانی خاص با این پدیده نادر روبرو شدید مراقب خود باشید ولی نهراسید، چرا که آنچه می‌بینید یک پدیده هواشناسی است و نشانه پایان دنیا نیست!

منابع:

نشنال ژئوگرافیک (باران‌های عجیب)

بی‌بی‌سی (چگونه ممکن است از آسمان ماهی ببارد)

اخبار بارش ماهی در استرالیا

بررسی عجایب برای مردم عادی (بارش قورباغه و ماهی)

 ستاد مبارزه با چرندیات (22)



:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در دو شنبه 13 ارديبهشت 1395

و ساعت 5:29


سوژه اول؛ غرق شدن شناور تندرو بندرعباس به قشم

شایعه ای تکان دهنده من باب غرق شدن چندی از هموطنانمان در خلیج فارس که باعث نگرانی و ناراحتی خیلی ها شد، هدفی جز تشویش تفکر مخاطبان نداشت. در تاریخ انتشار شایعه هیچ شناوری غرق نشده و هیچ مسافری آسیب ندیده است.


متن شایعه

"غرق شدن تندرو نگین بندرعباس به قشم امروز صبح41نفر مردن23نفرانتقال به بیمارستان6 نفرم پیدا نشدند "

ستاد مبارزه با چرندیات (24)

 

پاسخ شایعه

رئیس اداره حفاظت و ایمنی دریانوردی اداره بنادر هرمزگان، غرق شدن یک شناور را تکذیب کرد و حادثه حقیقی را از کار افتادن موتور شناور مسافری آذرخش 908 در آبهای جزیره قشم اعلام نمود! این شناور ساعت 15:25 سه شنبه 18 اسفند در یک مایلی قشم دچار نقص فنی شد که با اعزام یک فروند شناور ناجی و یک فروند شناور مسافری همه 60 مسافر آن به سلامت به ساحل منتقل شدند.

هر سه تصویر منتسب شده به شایعه مربوط به غرق شدن قایق مهاجران در سواحل یونان در تاریخ های مختلف است. یکی از آنها ابتدای سال 2015، تصویر دوم در اگوست 2015 و تصویر سوم در نوامبر 2015 می باشد!



سوژه دوم؛ مراجعه قاتلان داعشی در پوشش ماموران اداره برق به درب منازل!

معلوم نیست اگر گروهکی به نام داعش پدید نمی امد شایعه سازان قرار بود شایعات خود را به چه چیز دیگری ربط دهند! این پیام صحت ندارد و با هدف ایجاد تشویش در جامعه منتشر شده است:

متن شایعه

 "سلام لطفا درگروه هااعلام كنید اگه افرادی به درب منزل شما امدن وگفتن ازطر ف اداره برق  امدیم برای تست سیم كشی داخلی رایگان سریع به پلیس اطلاع دهیدچون قاتلی زنجیره ای  هست لطفا اطلاع رسانی کنید به نظرمیرسد که از عناصر گروه داعش میباشند ,,فقط زود,بفرستید,,توهرگروهی هستید,,

هرکه برات مهمه اینو براش بفرس.

سرهنگ قنبری 091224xxxxx "

 

 ستاد مبارزه با چرندیات (24)

 

پاسخ شایعه

این پیام صحت ندارد و مدتهاست وقوع هیچ جنایت سریالی یا فعالیت مشابهی گزارش نشده است. شرکتهای خدمات رسان مانند برق، آب، گاز و مخابرات صرفا تا تحویل اشتراک اصلی به منازل مسئولیت دارند و کنترل و تعمیرات شبکه داخلی منازل به عهده آنها نیست و نباید اجازه ورود بدون دلیل به افراد را داد.

در مواردی از نام ماموران این دستگاهها سواستفاده شده و شیادان مرتکب جرائمی می شوند که لازم است در مراجعه افراد از مجموعه ای به منازل، حتما کارت شناسایی آنها را مطالبه و چک کرد و در صورت لزوم مراتب را به پلیس اطلاع داد.

ارتباط دادن کلمات "قاتل زنجیره ای" و "داعش" در متن، بدلیل ایجاد وحشت و باورپذیری بیشتر محتوای پیام است! فعالیتهای گروههای تروریستی از بیرون مرزها رصد شده و اخبار کشف و دستگیری تمام موارد داخلی نیز بارها توسط مسئولان امنیتی اعلام شده است. هیچ دلیلی وجود ندارد تا یک مقام نظامی چنین پیامی را تهیه و در شبکه های اجتماعی ارسال کند، آنهم با درج نام و شماره خودش! با فرض صحت موضوع، اطلاع رسانی چنین مواردی از رسانه های رسمی انجام می شود، نه شبکه های اجتماعی!

درج شماره افراد در پیامها، جهت مزاحمت برای آنهاست و محتوای پیام ارتباطی با آنها ندارد! برای احترام به هموطنان و حفظ آرامش روانی جامعه، از ارسال چنین پیامهایی جدا خودداری کنیم.



سوژه سوم؛ مراسم باز شدن سفارت ایران در آمریکا!

برنامه ای برای افتتاح سفارت ایران در آمریکا وجود ندارد و کلیپ منتشر شده مربوط به کارنوال مراسم روز ملی استرالیاست!

متن شایعه

 "فیلم مراسم باز شدن سفارت ایران در آمریکا "

 


پاسخ شایعه

حتی گزارشهای غیر رسمی هم از تصمیم برای بازگشایی سفارتهای ایران و آمریکا در خاک یکدیگر وجود ندارد، چه رسد به انجام آن که همه مطلع می شوند. پرچمی که در دست افراد حاضر در کلیپ است، پرچم استرالیاست نه آمریکا!

پشت زمینه تابلوی معرفی کاروان ایران نیز پرچم استرالیا است و همین پرچم در دست فرد حامل پلاکارد و همراهان کاروان دیده می شود!

ستاد مبارزه با چرندیات (24)


کلیپ مربوط به بخشهایی از کارنوال روز ملی استرالیاست که در ۲۶ ژانویه ٢٠١٦ در شهر آدلاید برگزار شد و برخی ایرانیان مقیم استرالیا در آن شرکت کردند. زیرنویس نسخه های رسمی تر ویدئو هم بر این امر دلالت دارد.



سوژه چهارم؛ امشب ساعت 11:15، ساعت جهانی دعا!

در هیچ منبع معتبری از ساعت جهانی دعا ذکری نشده و برخی عبارات متن نشانه تعلق آن به عرفانهای کاذب است.


متن شایعه

 "امشب رأس ساعت 11:15 ساعت جهانی دعا میباشد و در سراسر جهان تمام آنهایی که قلبشان مملو ا زمحبت وعشق است در قلبشان برای همه ، برای آرزوهای همه دعا میکنند

موضوع دعا: سلامتی، شفا، عاقبت بخیری، توانگری، خوشبختی ، وصل عشاق می باشد.

 لطفا در زمان دعا در محلی آرام قراربگیرید ، قبل از هرچیز تمام انسانها که بطوری شما را رنجانده اند را ببخشید و برایشان طلب خیر کنید و بعد هر شخصی که در نظرتان آمد مورد دعا خود قرار دهید و در آخر برای عزیزان و خودتان دعا کنید و مطمئن باشید زنگ آن در کائنات و هستی بصدا در می آید...

 آمین... دراین مراقبه همراه شوید تا شما را بسوی نور ، صلح و آرامش رهنمون شود . این پیام و فوروارد کنید تا در دعای همگانی باهم همسو شویم "

ستاد مبارزه با چرندیات (24) 


پاسخ شایعه

مطلبی از "ساعت جهانی دعا" در هیچ منبعی معتبری موجود نیست و عدم ذکر تاریخ مشخص نیز دلیل صحت نداشتن آن است!

"روز جهانی دعا" مراسم دعاخوانی زنان مسیحی در اولین جمعه ماه مارس و "روز بین المللی دعا" که دعا خوانی برای روحانیان مسیحی اذیت شده در یکشنبه اول و دوم ماه نوامبر است، تنها موارد جهانی دعاست که هردو هم به مسیحیت تعلق دارند، نه همه ملل و ادیان!

دعا و مناجات با خداوند مختص روز و ساعت خاصی نیست و در رحمت خداوند در هر زمان و مکان بر بندگان گشوده است. دعا برای دفع شر و گسترش خوبیها ارزشمند است اما مصداقهایی مانند وصل عشاق جای تامل دارد!

در اسلام زمانهایی مانند شب قدر، ماه رمضان، سحر و طلوع فجر، قبل از غروب، هنگام نزول باران و شب و روز جمعه ذکر شده که دعا در آنها به اجابت نزدیک تر است. کلید واژه های مراقبه، رهنمون شدن به سوی نور، صلح و آرامش، کائنات و... که در چنین متنهایی همراه با خداوند و دعا بکار می رود، نشانه تعلق آنها به تفکرات انحرافی و عرفانهای کاذب است!

این عرفانها با وجود پذیرش ظاهری خدا در آموزه های خود، در قالب کلمات و عبارات زیبا و بعضا نو، جایگاه قادر متعال را با برخی عوامل طبیعی یا مفاهیمی چون عشق و نور و... تعویض می کنند. عرفانهای نوظهور با ارائه تفسیر ناصحیح از خدا و جایگاه او برای مخاطب، عمل به احکام عبادی و دستورات دینی که جهت رشد و تعالی انسانهاست را غیرضروری دانسته و بدنبال نفی خدای حقیقی می باشند!



:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در شنبه 11 ارديبهشت 1395

و ساعت 12:31


سوژه اول؛ درگذشت استاد محمود فرشچیان

استاد فرشچیان در قید حیات هستند و شایعات منتشر شده در خصوص مرگ ایشان تکذیب شد.

ستاد مبارزه با چرندیات (26)


متن شایعه

" در گذشت استاد محمود فرشچیان در دوازدهم فروردین ماه 1395 منقلب کننده ترین خبری که جامعه ایرانی را متاثر کرد. این پیر فرزانه و هنرمند جهانی محمود فرشچیان (زادهٔ ۴ بهمن ۱۳۰۸ در اصفهان) نقاش بزرگ ایرانی در سن 82 سالگی به علت کهولت سن، صبح امروز این زمین فانی را وداع گفته و به ملکوت علاء پیوست. استاد فرچیان بزرگترین نگارگر که دنیا که خالق شاهکار های عظیم وی بود صبح فردا سیزده فروردین ساعت 9 صبح در بهشت زهرا قطعه هنرمندان برای ارامش ابدی بخاک سپرده خواهد شد.
www.farsnews.ir
 "

پاسخ شایعه

شایعه درگذشت استاد فرشچیان صحت ندارد و ایشان درقید حیات هستند. نماینده محمود فرشچیان در ایران گفت: بحمدالله استاد فرشچیان از نعمت سلامتی برخوردار است و این شایعات دروغ سیزده است!

استاد فرشچیان متولد سال 1308 هستند و سن صحیح ایشان 86 سال است. ایشان ساکن امریکا هستند و سفرهای دوره‌ای و فصلی به ایران دارند.

لینک پایانی متن شایعه با هدف مستند نشان دادن آن درج شده و آدرس اصلی یک خبرگزاری است، نه لینک خود خبر و در آن خبرگزاری نیز چنین خبری درج نشده است!



سوژه دوم؛ هدیه گوشی با عضویت در ربات تلگرام شرکت تازه تاسیس Future

چنین شرکتی وجود خارجی نداشته و دریافت محصولات هیچ شرکتی به صرف عضویت در صفحات مجازی آنها واقعیت ندارد.

متن شایعه

"  سلام
روبا‌ت کمپانی تازه تاسیس تولید گوشی Future در تلگرام راه اندازی شد
همه دارن ازش گوشی یک و نیم میلیونی رایگان هدیه میگیرن
همین حالا روی لینک زیر کلیک کن تا تو هم گوشی جایزه بگیری:
https://telegram.m...
 "

ستاد مبارزه با چرندیات (26)


پاسخ شایعه

شرکت تولید تلفن همراه با نام "future" وجود خارجی ندارد! طرحهای آینده و جدید شرکتهای مختلف پیش از تولید تحت این عنوان معرفی می شوند. حتی با فرض وجود چنین شرکتی، هدیه تلفن همراه، تنها بابت عضویت در یک ربات تلگرام غیر منطقی و ناممکن است! شرکتهای رسمی نیاز به چنین تبلیغات پر هزینه و کم بازدهی ندارند. در ابتدای سال 94 نیز شایعه ای مشابه مربوط به یک کمپانی دیگر در شبکه های اجتماعی منتشر شد که با دلایل متعدد تکذیب شد.

هیچ شرکتی به صرف عضویت در ربات، کانال یا صفحات خود در شبکه های اجتماعی که برای هر کسی به راحتی میسر است، از سود فروش محصولات خود که محل درآمد و ادامه حیات اقتصادی اش است صرف نظر نخواهد کرد.

پیامهایی که با طرح هر برندی تشویق به عضویت در صفحات مجازی ناشناخته در قبال دریافت محصولی می کنند، کذب بوده و توسط کلاهبرداران جهت سوء استفاده و افزایش رنک و اعضای این صفحات منتشر می شود! اجازه سو استفاده از خود را ندهیم!



سوژه سوم؛ دستگیری رئیس کارخانه تولید سوسیس با گوشت سگ در مشهد!

چنین مطلبی در هیچ منبعی گزارش نشده و با اهداف مشخصی برمبنای یک خبر متفاوت طراحی شده است!

متن شایعه

"دستگیر شدن رئیس  کارخانه تولید سوسیس در مشهد 2000کیلو گوشت سگ را تبدیل به   سوسیس میکردن كپى و پخش كنید http://www.isna.ir/fa/news/93062615970/محتویات-سوسیس-و-کالباس-ایرانی-تصاویر  بچه ها تا میتوتید این خبرو پخش کنید که همه ببینن. دیگه استفاده نکنن.... همتون بزارید تو پستاتون تو لاین و بخواین ک پخشش کنن....."

ستاد مبارزه با چرندیات (26)


پاسخ شایعه

کشف گوشت سگ یا دستگیری فردی در زمینه استفاده از آن در تولید فرآورده های گوشتی صحت ندارد و در هیچ منبعی گزارش نشده است. این شایعه با سو استفاده و دستکاری خبر تخلف یک واحد صنفی در حدود ۳ سال قبل در خراسان ایجاد و در بازه های زمانی مختلف منتشر شده است!

لینکی که در متن شایعه بعنوان استناد آن ذکر شده هیچ ارتباطی با عنوان شایعه ندارد! بلکه مربوط به ممنوعیت استفاده از خمیر مرغ در فرآورده های گوشتی است. در ابتدای سال ۹۴ نیز شایعه ای مشابه با عنوان توقیف کشتارگاه الاغ در مشهد، با موضوع روز، منتشر شد که مربوط به تخلفی در حدود ۶ سال پیش بود!

این شایعات در موسم سفرهای ابتدای سال با هدف ایجاد تشویش و دغدغه میان مردم، خصوصا مسافران منتشر می شود. توصیه می شود برای پیشگیری از هر مشکلی، تنها از محصولات مراکز شناخته شده، استاندارد و دارای مجوزهای بهداشتی لازم استفاده کنیم.



سوژه چهارم؛ سه حرف آخر کوروش!

این جملات از کوروش نیست و در قول های مشهور به اسکندر مقدونی نسبت داده شده است.

متن شایعه

"سه حرف آخر کوروش : تابوتم را پزشکان حمل کنند تا همه بدانند هیچ طبیبی نمیتواند جلو مرگ را بگیرد . تمام طلاهایم را در مسیر حرکتم بریزید تا مردم بدانند مال نتوانست نجاتم دهد. دست هایم را از تابوت بیرون بگذارید تا بدانند که باید با دست خالی رفت."

ستاد مبارزه با چرندیات (26)


پاسخ شایعه

در هیچ منبع معتبری این سخنان به کوروش منسوب نشده است! مشهور ترین قول ها این جملات را به اسکندر مقدونی منسوب کرده اند؛ البته به دلیل موجود نبودن منابع دست اول، نمی توان قویا به آن استناد کرد.

تنها مکتوب برجای مانده از کوروش، کتیبه استوانه ای معروف به منشور حقوق بشر کوروش است. این جملات و سایر جملات منتسب به کوروش همگی جعلی و فاقد اصالت هستند!

منشور معروف کوروش نیز شامل بیان بزرگی، توانمندی، نسب و فتوحات بدون جنگ خود و ستایش مردوک و... است و یادی از مرگ یا وصیت و نصیحیتی در آن موجود نیست!



:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در شنبه 11 ارديبهشت 1395

و ساعت 12:31


******
سوژه اول؛ ساخت کعبه در کنیا!

این تصاویر متعلق به کنیا نیست و مربوط به جلسات آموزشی مناسک حج در کشورهای دیگر است.

متن شایعه

"سلام به همه دوستان عزیزان
الله نجات بده همه ما مسلمانان را
عزیزان عکسهایی که مشاهده میکنید  خانه کعبه ای است که در کنیا درست کردن
حرفهای حبیب مان محمد مصطفی (ص) لفظ به لفظ به حقیقت پیوسته این نقشه ابلیس است برای تفرقه افکنی بین مسلمانان بزرگی گفت که روزی میرسد که یک خانه کعبه دیگری بنا میشود و مسلمانان خانه کعبه در مکه را دیگه زیارت نمیکنن و همه به سوی دیگر میروند الله نجات بدهد
ابلیس بر مسلمان مسلط شده عزیزان دعا کنید خدا مارا رستگار کند حتما این مورد را به علما بگید واین را حتما نشر کنید تا مسلمانان گمراه نشوند."

ستاد مبارزه با چرندیات (27)


پاسخ شایعه

این تصاویر در منابع مختلف به کشورهای گوناگون نسبت داده شده و حتی در سال ۹۳ دستمایه انتشار شایعه ساخت کعبه در نیجریه و هدیه پول حج آن سال به مستمندان شد! تصویر اول مربوط به آموزش مناسک حج به ثبت نام شدگان حج در کشوری آفریقایی و احتمالا نیجریه است.

تصویر دوم نیز همانطور که از رنگ پوست، نوع لباس افراد خصوصا بانوان، پوشش گیاهی و نوع خودروها مشخص است، مربوط به کشور مالزی و آموزش حج در سال ۲۰۱۵ می باشد.

آموزش زائران بیت الله الحرام و شبیه سازی فضای مراسم حج در بسیاری از کشورها چون تونس، نیجریه، سودان، مالزی، سومالی، اندونزی و... به منظور کاهش مشکلات احتمالی در مراسم اصلی، صورت می گیرد.

این آموزشها در ایران نیز به منظور بالابردن آمادگی حجاج، توسط سازمان حج و زیارت و کاروانها انجام می شد.



سوژه دوم؛ راز حفره غول آسا و اسرار آمیز سیبری

 

تصویری از یک حفره‌ی غول‌آسا در یکی از شمالی‌ترین نواحی سیبری چندروزی است در شبکه‌های اجتماعی به چشم می‌خورد.

 

طبق معمول بدیهی است که هر گاه علت چیزی درست مشخص نباشد اولین و ساده‌ترین پاسخ ممکن یعنی به میان کشیدن پای موجودات خیالی و شهروندان دنیای ماورا الطبیعه و انسان‌های فضایی و … خیال خلقی را راحت می‌کند و شادمان از یافتن پاسخ آن را برای دیگران هم منتقل می‌کنند.

 

البته خوشبختانه این موجودات فضایی و ماورا الطبیعه ی مهربان هیچ گاه از این موضوع ناراحت نشده و تا به حال یک‌بار هم اعتراضی نکرده اند و مسئولیت همه‌ی نادانسته‌های بشر را به عهده گرفته اند!

 

در تیر ماه سال جاری دامداران گوزن در منطقه ی Yamal Peninsula در سیبری روسیه ، با حفره ی مرموزی مواجه شدند که به آخر جهان نیز مشهور شده است. دهانه ی این حفره قطری بالغ بر ۸۰ متر دارد. روزنامه ی The Siberian Times گزارش داده که دو حفره ی دیگر به قطر ۱۵ متر و ۱۰۰ متر نیز در مناطق دیگر آشکار شدند.

نه بیگانگان و نه شهاب سنگ باعث ایجاد حفره های عجیب و غریب شده اند اما توضیح واقعی ممکن است با این حال هیجان انگیز باشد.

 

ستاد مبارزه با چرندیات (27)
دانشمندان روسی تحقیقات برای یافتن اطلاعات بیشتر را آغاز کرده اند.

با تماشای ویدیویی که توسط هلیکوپتر از حفره گرفته آشکار است که تلی از خاک سست اطراف حفره وجود دارد که مشخصا از درون حفره به بیرون ریخته شدند.

به نقل از ولادیمیر رومانوسکی متخصص ژئو فیزیک این حفره می تواند یک فروگودال ( در علم زمین‌شناسی فرورفتگی‌های طبیعی است که به دلیل فرایندهای کارستی در سطح زمین بوجود آمده‌اند) باشد و آب موجود در آن از آب شدن یخ و سرد خاک ها (permafrost) منشا می گیرد. اما تناقضی که وجود دارد این است که محتویات فروگودال های معمولا به درون خود گودال فرو ریخته می شود ولی در مورد این حفره ها خاک به بیرون از آن ها ریخته شده.

کریس فاگویل قطب شناس استرلیایی فرضیه ی دیگری پیشنهاد داده. در فرضیه او این حفره ها ابر اثر فروپاشی یک پینگو ( Pingo که به حجم بزرگی از یخ که با خاک پوشیده شده باشد می گویند.) به وجود آمده است. اما رومانوسکی با این نظریه مخالفت کرده و دلایل مخالفت خود را اینگونه بیان کرده. فرایند فرو ریخته شدن پینگوها پوروسه ایست که گاهی ده ها سال به طول می انجامد و محتویات به درون حفره ریخته می شود ولی در مورد این چند حفره محتویات به بیرون ریخته شد.

از موارد سوال برانگیز دیگر می توان گیاه هایی در لبه های حفره اشاره کرد که به نظر می رسد به تازگی رشد نکردند. اگر این گونه فرض کنیم که این حفره ها فروگودال هستند ،پس چرا لبه های آن ها گرد و تراشیده است و یا اگر این حفره ها بر اثر انفجار گاز به وجود آمده اند این حجم عظیم گاز از کجا آمده است؟ در این منطقه از سیبری حوزه ها گازی فراوانی وجود دارد.

 

منابع:

 

Cause of Mysterious Siberian Holes Possibly Found

 

PhysicalGeography      پرمافروست چیست

 


سوژه سوم؛ مسمومیت لپتوسپیروسیس ناشی از نوشابه قوطی شایعه است

شایعه ای در مورد نوشابه‌های قوطی و مرگ بر اثر باکتری موجود در ادرار موش را ببینید:

 

«یک روز خانمی یک قوطی نوشابه گاز دار خرید و پس از نوشیدن همان روز مرد کالبد شکافی علت مرگ را لپتوسپیروسیس اعلام کرد. پس از تحقیق مشخص شد که نوشابه را بدون لیوان مصرف کرده و لب و دهان با قوطی تماس داشته و قوطی آلوده به ادرار خشک شده موش ناقل بیماری خطرناک لپتوسپیروسیس بوده (ادرار موش مواد سمی و خطرناکی دارد که اکثر مردم از آن بی اطلاعند. توصیه می شود که بخش فوقانی کنسروها قبل از مصرف به دقت شسته شود چرا که عموما در انبارهایی نگهداری میشوند که محل دسترسی این جوندگان هستند. دوستان توجه کنند تمام شیشه ها و کنسروها رو حتما با آب و ریکا قبل از مصرف کاملا شستشو نمایید»

 

ستاد مبارزه با چرندیات (27)

 

اما واقعیت چیست؟

 

شایعه فوق هم ترجمه یک سری شایعات خارجی است که کمی دیر به دست ما می‌رسد و معمولاً کمی هم ایرانیزه می‌شود.

 

در منابع متفاوت موارد زیر توضیح داده شده است:

 

 

 

  • طبق گزارش مرکز بیماری‌های امریکا ممکن است ادرار جوندگان حاوی این بیماری باشد، اما در صورتی امکان ابتلا وجود دارد که شما ادرار را بلافاصله بنوشید. پس از خشک شدن ادرار تمام میکروارگانیسم‌ها از جمله باکتری فوق خواهند مُرد. همچنین این بیماری علائمی شبیه آنفلوآنزا، مننژیت و سرماخوردگی شدید دارد اما احتمال مرگ در آن کم است. طول درمان برای یک انسان معمولی بین چند روز تا سه هفته است.

 

 

 

 

  • در صورت امکان خطر (حتی بسیار اندک) مراجع ذیصلاح بهداشتی، تولیدکنندگان را وادار می‌کنند تا روی بسته‌بندی توضیحات لازم را درج نمایند. هیچ توضیحی برای نوشیدنی‌های قوطی در اروپا و امریکا در این مورد وجود ندارد.

 

 

  • همیشه امکان آلوده بودن دست فروشندگان یا دیگر خریداران وجود دارد، لذا می‌توان برای جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های معمول کمی احتیاط کرد، اما خطر مرگ وجود نخواهد داشت.



سوژه چهارم؛ آیا کَندن موهای سفید باعث زیاد شدنشان می شود؟



بسیاری از ما تلاش داریم که پروسه سفید شدن موهایمان را عقب بیاندازیم. اما این فرایندی است که در همه افراد اتفاق می افتد و به غیر مواردی که به ژنتیک ارتباط پیدا می کند، به نمادی از پیری و پا به سن گذاشتن افراد بدل گردیده.

برخی از افراد اما تغییر رنگ موهای خود را به هیچ وجه دوست ندارند و با هر ابزاری که شده (که ابتدائی ترینشان نیز رنگ کردن است) سعی می کنند که جوانی و طراوت گذشته را باز یابند. اما بعضی افراد هم از چنین اتفاق استقبال می کنند و اصلا دوست دارند که موهای جوگندمی داشته باشند.

اما باز گردیم به سراغ آنهایی که سفید شدن موهایشان را دوست ندارند. این افراد زمانی که برای نخستین بار با این رشته های مرواریدی شکل در سر خود روبرو می شوند، شگفت زده می گردند و بی درنگ سعی می کنند که آن را از جا بکنند. اما در همین حین به یاد این باور قدیمی می افتند که با کندن هر تار موی سفید ده عدد دیگر به جای آن رشد می کند.

آیا واقعا اینطور است؟!

کوتاه ترین و صریح ترین جواب به این سوال «خیر» است. درست متوجه شدید، کندن یک تار موی سفید باعث زیاد شدن آن نمی شود و در عوض تنها یک تار موی سپید دیگر به جای آن در می آید، تنها یک تار مو.

اما در برخی شرایط احتمال آنکه با کندن این تار موی سفید، دیگر چیزی به جای آن در نیاید هم وجود دارد و در نتیجه توصیه پزشکان این است که از کندن موهای خود (چه سفید و چه سیاه) خودداری نمایید.

ستاد مبارزه با چرندیات (27)


حال سوال اینجاست که چرا موهای ما سفید می شوند؟ این پروسه ایست که با افزایش سن انسان آغاز می گردد چراکه سلول های رنگدانه نیز از سالخوردگی انسان تاثیر می پذیرند؛ به بیان دیگر این سلول ها یا می میرند یا اینکه توانایی شان برای تولید رنگ و انتقال آن به ساقه مو را از دست می دهند.

این فرایند باعث می شود که موها رنگی خاکستری یا سفید به خود بگیرند.  اما لازم است یادآور شویم که زمان بندی این اتفاق امری کاملا ژنتیکی است و به همین خاطر سفید شدن مو در برخی از افراد زودتر از بعضی دیگر آغاز می شود.

زمانی که مویی را از جایش می کنید، آن تار از فولیکول خود خارج می شود. یک فولیکول می تواند تنها یک رشته مو را تولید کند و چون سلول های رنگدانه تنها فولیکولی را تحت تاثیر قرار می دهند که در آن قرار گرفته اند، قادر به اینکه رنگ تارهای موی مجاور به خود را تغییر دهند نخواهند بود.

اما علت آنکه برخی تصور می کنند با این کار رشته های موی بیشتری سفید می شوند این است که موها بسیار آرام تغییر رنگ می دهند و فرایند سفید شدنشان از فولیکول آنها آغاز می شود و شاید فرایند مذکور از قبل در فولیکول های مجاور به یک تار موی سفید آغاز شده باشد و شما نیز از این مساله بی اطلاع باشید.

زمانی که به جای موی سفید کنده شده تار موی جدیدی در می آید، موهایی که اطراف آن قرار دارند احتمالا به مرحله ای رسیده اند که سفیدی ساقه هایشان قابل رویت شده باشد. در نتیجه این باور قدیمی از جهاتی هم می تواند درست باشد هرچند که علت آن کندن تار موی سفید نیست.

اما توصیه می شود که از کندن موهای سفید خود جلوگیری نمایید چراکه کندن موها به ویژه اگر تکرار شود نوعی تروما یا زخم را در فولیکول مو ایجاد می کند و در نتیجه ممکن است که دچار نوعی عفونت و در دراز مدت طاسی شوید. با این همه اگر باز هم دوست دارید که از دست آن رشته موی سفید و متمایز خلاص شوید بهترین راه این است که آن را قیچی نمایید.



:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در شنبه 11 ارديبهشت 1395

و ساعت 12:30


ستاد مبارزه با چرندیات (28)

سوژه اول؛ خودکار امریکایی یا مداد روسی؟

شایعه:

در جریان رقابت فضایی آمریکا و شوروی در دهه‌ی ۶۰ میلادی، ناسا با یک مشکل بزرگ مواجه شد. خودکارها به دلیل شرایط خلأ و عدم وجود جاذبه در فضا نمی‌نوشتند! ناسا فوراً دست به کار شد و توانست طی یک پروژه‌ی یک و نیم میلیون دلاری خودکاری بسازد که در فضا هم می‌نوشت. شوروی‌ها نیز با همین مشکل دست به گریبان بودند، اما راه حل دیگری برایش انتخاب کردند. آنها از مداد استفاده کردند.

ستاد مبارزه با چرندیات (28)

 

اما واقعیت چیست؟

در حقیقت وجود این معضل، فضانوردان هر دو کشور را دچار دردسر کرده بود. اما هر دو پیش از اختراع خودکار فضایی از مداد استفاده می‌کردند که به دلیل عدم وجود جاذبه وقتی نوک مدادها می‌شکست ممکن بود وارد مدار دستگاه‌ها شده یا در فضا معلق بماند و حتی هنگام تنفس فضانوردان وارد مجاری تنفسی آنها شود و البته مشکل بزرگتری هم بود. مدادها و نوک گرافیتی آنها در مجاورت اکسیژن موجود در فضاپیما به سرعت مشتعل شده و ممکن بود باعث آتش سوزی شوند.

در جریان آتش سوزی آپولو ۱، سه نفر از فضانوردان کشته شدند. پس ناسا به یک خودکار نیاز داشت که در شرایط صد در صد اکسیژن نیز آتش نگیرد و همچنین در خلأ، بی‌وزنی و دماهای بالای ۱۵۰ درجه‌ی سانتیگراد نیز کار کند.

پروژه‌ی تولید خودکار فضایی توسط مخترعی به نام فیشر راه افتاد و ناسا هم در این زمینه سرمایه گذاری خاصی نکرد. پاول فیشر (Paul Fisher) متوجه شد که فضانوردان به یک قلم ایمن‌تر و قابل اعتمادتر نیازمندند و در جولای ۱۹۶۵ میلادی یک خودکار تحت فشار جدید را ساخت. وی اولین نمونه را برای دکتر رابرت گیلراث (Robert Gilruth) مدیر مرکز فضایی هوستون فرستاد. به جز جوهر خودکار فضایی، تمام اجزای آن فلزی بودند. خودکار توسط ناسا تست شد و از آن پس تا امروزه از آن در پروازهای فضایی ناسا استفاده می‌شود. البته این پروژه به جز هزینه‌ی خرید خودکارها، هزینه‌ی دیگری برای ناسا نداشته است و سازمان فضایی شوروی نیز از آن استفاده می‌کرده است.

این خودکارها در پروازهای فضایی مرکوری و جمینی و تمامی پروازهای شوروی تا سال ۱۹۶۸ استفاده شدند.

اما اگر شما نیز مایل به خریدن این خودکارها هستید می‌توانید به این سایت مراجعه کنید و با مبلغی اندک یکی از آنها را بخرید.

منابع:

 



سوژه دوم؛ آدامس تریدنت و ایجاد مشکلات نازائی!


آدامس "تریدنت" در آمریکا به فروش می رسد و موجب نازائی نیست؛ "برای فروش در آمریکا نیست" جهت پیشگیری از بازگشت صادرات و فرار مالیاتی درج می شود.

ستاد مبارزه با چرندیات (28)


متن شایعه

"شایعه نیست
خیلی جالب هست , آدامس تریدنت با قیمت ۲ تا ۳ هزار تومان در کشور به فروش میرسه, درحالیکه  فروشش در امریکا ممنوع هست, روی بسته ادامس نیز نوشته شده که خرید و فروش و حتی بازاریابی آن ممنوع هست. متاسفانه مصرف این ادامس نازایی و مشکلات هورمونی به دنبال داره ، میفرستن ایران و کشورهایی که وقتی اسم اجناس و مواد خوراکی ساخت امریکا میاد , برای خریدش سر از پا نمیشناسن. بالای بسته ادامسو بخونین نوشته
Not sale for in the USA"

پاسخ شایعه

فروش آدامس "تریدنت" در امریکا ممنوع نیست و در فروشگاهها و اینترنت قابل تهیه است! با فرض صحت ادعای شایعه، آمریکاییها با درج این جمله ما را هوشیار نمی کردند! درج عبارت "برای فروش در آمریکا نیست" ، یکی از راه های مقابله با فرار مالیاتی است! این کار از بازگشت مجدد محصولات صادر شده به بازار داخلی آمریکا جلوگیری می کند.

سازمان غذا و داروی کشور گزارشی از مضر بودن این آدامس نداشته و اختلالات هورمونی و نازایی را از عوارض آن نمی داند؛ محصولات این شرکت پس از ارزیابی لازم، مجوز های مربوط را دریافت کرده است.

ستاد مبارزه با چرندیات (28)


مواردی چون تولید غیرمجاز، تغییر تاریخ انقضا و قاچاق گسترده برخی آدامسها از جمله تریدنت، باعث عرضه آنها با قیمتهای کمتر از حد متعارف در بازار کشور می شود. لذا از خرید محصولات بدون شماره پروانه ورود بهداشتی خودداری کنیم و مراتب را به سازمان غذا و دارو اطلاع دهیم.



سوژه سوم؛ درمان قطعی دیابت با انبه!

با دانش فعلی، دیابت درمان قطعی ندارد و در منابع پزشکی نوین یا طب سنتی، به تاثیر قطعی انبه در درمان دیابت اشاره نشده است.

متن شایعه

"درمان قطعی مرض قند توسط یک طبیب در بلوچستان  درمان قطعی مرض قند پیدا شده کسانی که مرض قند دارند با خوردن این داروی گیاهی ساده مرض قند خود را به حد نرمال برسانید ما برای رضایت خدا این دارو را به همه مردم اعلام میکنیم تا کسانی که مبتلا به مرض قند هستند ان شا الله سلامتی حاصل فرمایند خب الان معرفی دارو و طرز استفاده آن؛(برگ) میوه انبه را خشک کنید و آسیاب کنید و در دو وعده صبح و شب با آب بخورید سبحان الله کی باورش میشه؟  به همین سادگی مرض قند را کاهش دهید این درمان قطعی و صددرصدی بوده و بااطمینان خاطر انجام دهید. لطفا این پیام را به همه مردم اعلام کنید تا در این کار انسان دوستانه شریک باشید و کسانی که از آمپول انسولین رنج میبرند نجات یابند"

ستاد مبارزه با چرندیات (28)


پاسخ شایعه

با دانش فعلی دیابت درمان قطعی ندارد! منابع پزشکی یا حتی طب سنتی به درمان قطعی دیابت توسط برگ و میوه انبه اشاره ای نکرده اند!

میوه انبه یا جوشانده برگ آن در تنظیم قند خون موثر است، اما درمان قطعی این بیماری نیست. انبه با وجود اینکه میوه ای شیرین است، در بدن انسان گلوکز را کنترل میکند؛ لیکن در "دیابت حاملگی" موجب افزایش قند خون خواهد شد.

ویتامین "ث" موجود در انبه در تنظیم قندخون و عدم ابتلا به آن موثر است و این ویتامین در نسترن وحشی، فلفل سبز، آب نارنج و آب لیمو و...، گوجه فرنگی و بادام نیز به مقدار زیاد موجود است.

درمانهای خانگی برای افراد و شرایط مختلف نتایج یکسانی ندارند و جهت پیشگیری از عوارض احتمالی می بایست برای انجام، مدت و میزان این رژیمها حتما با پزشک مشورت کرد.



سوژه چهارم؛ زن روسی بگیر، 15 هزار دلار دریافت کن!

این خبر برای اولین بار در یک روزنامه لبنانی به نقل از یک مقام روسی منتشر شد  و ترجمه‌اش در سایت‌های خبری ایران روی خروجی‌ها قرار گرفت و بعد مشخص شد که این خبر دروغ «یک آوریل» بوده که روزنامه «الدیار» لبنان آن را منتشر کرده است.

چند روز پیش بود که بعضی سایت‌های خبری، حرف‌های شخصی که روزنامه «الدیار»، آن را «ولادیمیر بعرطش»، رئیس شورای فدرال روسیه نامیده است، منتشر کردند که بعد از چندساعت جنجال زیادی بین کاربران ایرانی به پا کرد؛ حرف‌هایی درباره تصمیم جدید مجلس روسیه برای بررسی طرحی که در صورت تصویب نهایی، دولت روسیه به مردان خارجی که با زنان روس ازدواج کنند ۱۵‌هزار دلار و تابعیت روسی می‌دهد. در این خبر دروغ آمده بود: «براساس این قانون به هر خارجی که با یک دختر روس ازدواج کند ۱۵‌هزار دلار آمریکا و تابعیت روسیه داده می‌شود.» آنطور که این مسئول روس گفته، دلیل پیشنهاد این طرح، مقابله با تأخیر در ازدواج دختران روس است.

ستاد مبارزه با چرندیات (28)


اما این نخستین‌بار نیست که چنین موضوعی مطرح می‌شود؛ همین دو ماه پیش بود که مسئولان کویتی، البته نه به دروغ که از طریق منابع رسمی اعلام کردند در ازای ازدواج اتباع خارجی با زنان کویتی به آنها پاداش‌هایی داده می‌شود. بهمن‌سال گذشته، پایگاه خبری «اخبارالساعه» امارات خبری را با این تیتر منتشر کرد: «با زنان مطلقه کشورهای عربی خلیج فارس ازدواج کن و اقامت دریافت کن.» در این خبر آمده بود: «به دست آوردن اقامت در همه کشورهای عربی بسیار سخت است و این موضوع می‌تواند دریافت اقامت در کویت را آسان کند.» این پایگاه خبری درباره موضوع ازدواج کفالتی نوشت: «این ازدواج بر دو نوع است در نوع اول مبلغی به‌عنوان مهریه زن در نظر گرفته می‌شود و در نوع دوم که ازدواج با شخص خارجی صورت می‌گیرد بر سر مبلغ معینی به‌عنوان مهریه توافق می‌شود، ولی دریافت مبلغ به انجام عملیات اقامت مشروط می‌شود تا در صورتی که موضوع اقامت حل نشود، مبلغ توافق شده به مرد برگردانده شود.» قبل از این، یک نماینده مجلس کویت هم در طرحی خواستار تصویب قانونی برای امکان ورود «همسران زیباروی» از کشورهای اسلامی و با ویژگی‌های خاص برای زنان کویتی شده بود. علاوه بر این، مجلس کویت هم برای پایان دادن به آنچه «بحران زنان مجرد» نامیده شده در سال‌های قبل پیشنهادی را ارایه داده بود که براساس آن، دولت کویت مکلف می‌شد به کسانی که تجدید فراش کنند مبلغ ١٥‌هزار دلار جایزه پرداخت کند.

ستاد مبارزه با چرندیات (28)


حالا اینطور که به نظر می‌رسد، روزنامه لبنانی و آنطور که گفته می‌شود تعدادی از کاربران زن روس، از همین خبر استفاده کرده و دروغ آوریل امسالشان را اینطور انتخاب کرده‌اند: «١٥‌هزار دلار می‌دهیم، با ما ازدواج کنید.»



:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در شنبه 11 ارديبهشت 1395

و ساعت 12:30


ستاد مبارزه با چرندیات (29)

«ستاد مبارزه با چرندیات» عنوانِ یک جریان بود که با صفحه ای در فیسبوک شروع به کار کرد و بسیار قوی و حساب شده به جنگ دروغ های اینترنتی و شایعاتی که به عنوان واقعیت به خورد مردم داده می‌شد، رفت.

در این سری مطالب سعی داریم به کمک داده های این صفحه و سایت های مرتبط، به بررسی دروغ ها و شایعات مشهوری که در هر از چند گاهی در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی به راه می افتند بپردازیم و با مستندات آن ها را برای شما تحلیل کنیم تا شاید قدم کوچکی در مسیر آگاه سازی مخاطبان عزیز باشد و باعث شود مِن بعد هر چیزی را که در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی دیدیم، سریع باور نکنیم. جدا از این گونه موارد، سعی در معرفی تکنیک های مبارزه با شایعات و مغالطه ها را در این سری مطالب داریم. با ما همراه باشید.

******

سوژه اول؛ کشف حشره ای ویروسی و سمی در هند!

هشدار! تصاویر این پست ممکن است در بسیاری از افراد حالاتی چون تپش قلب، خارش بدن و حس انزجار ایجاد کند.

این حشره ویروس نیست بلکه نوعی ساس است و سایر تصاویر حاصل فتوشاپ و گریم است.

متن شایعه

"این حشره یک نوع ویروس هست که از هند کشف شده و داره پخش میشه حواستان باشد این حشره رو به هیچ وجه بادست یا با پای برهنه نکشین خیلی خطرناکه وظرف چند ساعت آدمو ازبین میبره میبرد.خواهش میکنیم این پیامو برای همه بفرستین تاآشنایی پیداکنن با این حشره خطرناک"

 ستاد مبارزه با چرندیات (29)
عکسی که در شبکه های اجتماعی در حال دست به دست شدن است

پاسخ شایعه

این شایعه و تصاویر ضمیمه آن قبلا با عنوان "new killer insect" در میان کاربران انگلیسی زبان فضای مجازی انتشار گسترده ای داشته است. ویروس ها میکروارگانیسم هایی با اندازه بین 200 تا 300 نانومتر هستند؛ ویروس خواندن این حشره ناشی از کم سوادی مترجم شایعه است!

ستاد مبارزه با چرندیات (29)

حشره ای که در تصاویر دیده می شود "ساس آبی غول پیکر" نر است که تخمهایش را بر دوش میبرد! این حشره خطرناک یا کشنده نیست و عامل یا ناقل بیماری یا عفونت خاصی نمی باشد!

ستاد مبارزه با چرندیات (29)
ساس آبی غول پیکر

تصویر انگشت های توخالی حاصل میکس عکس دهان دو "مارماهی نقره ای" بر روی تصویر دو انگشت است!

ستاد مبارزه با چرندیات (29)
مارماهی نقره ای

تصاویر دستهای حفره دار مربوط به گریم های حرفه ای و آماتور است! چند کاربر شبکه های اجتماعی آموزش ها و ویدیوهای متعددی از ساخت این گریمهای ترسناک منتشر کرده اند. که شاهدشان هستید.

ستاد مبارزه با چرندیات (29)

ستاد مبارزه با چرندیات (29)

ستاد مبارزه با چرندیات (29)

ویدئوی آموزش و نحوه این گریم ها

 

این تصاویر در بسیاری از افراد حالاتی چون تپش قلب، خارش بدن و حس انزجار را ایجاد می کند که به ترایپوفوبفیا (Trypophobia) یا ترس از حفره های خوشه ای نامنظم معروف است.



سوژه دوم؛ ایمون زاید یادی از نوروزی نکرده است!

تیم فوتبال ایندی ایلِون در دیدار مقابل نیویورک کاسموس در چارچوب مسابقات لیگ آمریکای شمالی در حالی که با نتیجه یک بر صفر از میهمانش عقب بود با نتیجه ۲ بر یک به برتری رسید. هر دو گل ایندی را ایمون زاید، مهاجم ایرلندی این تیم به ثمر رساند.

مهاجم پیشین پرسپولیس پس از گل برتری تیمش که در دقیقه ۵+۹۰ به ثمر رسید، پیراهن شماره «۲۴» را به همراه هم‌‌تیمی‌هایش در بخشی از شادی گل بالای سر گرفتند. در حالی که گفته شد زاید در این حرکت یاد هادی نوروزی، مهاجم فقید پرسپولیس را زنده نگه داشته، اما موضوع از این قرار نبوده و ایمون زاید با ریتوئیتِ (بازنشر توئیت) پست هواداران متعصب این تیم در حساب کاربری خود تأیید کرد این پیراهن را به یاد خائر رینوسو، هم‌تیمی کلمبیایی‌اش که این شماره پیراهن هم از آن اوست، بالا سر خود گرفته‌اند تا از این طریق با مهاجم ۳۰ ساله تیم‌شان که به دلیل مصدومیت قادر به همراهی ایندی ایلون نیست، همدردی کنند.

ستاد مبارزه با چرندیات (29)



سوژه سوم؛ مغازه مرد فروشی در پاریس!

شایعه ای با متن زیر در فضای مجازی در حال دست به دست شدن است و چندین کانال زرد تلگرام نیز در آستانه روز مرد در حال کپی کردن آن از همدیگر هستند.

شایعه:

فروشگاهی در پاریس، ویژه زنان مجرد است. در این مغازه مردانی در ویترین‌های این فروشگاه وجود دارند که خانم های مجرد می‌توانند آنها را پسندیده و بخرند!

 

ستاد مبارزه با چرندیات (29)

 

این خبر حتی در وبسایت و خبرگزاری های داخلی نیز به عنوان نمونه ای از اضمحلال غرب منتشر شده است.  برای نمونه سایت مشرق و کامنت های کاربرانش را ببینید:

http://www.mashreghnews.ir/fa/news/156349/

در واقع این عکسها متعلق به یک نمایشگاه تبلیغاتی یک سایت زوج یابی در فرانسه است.

 

ستاد مبارزه با چرندیات (29)

 

سایت AdopteUnMec در پاریس صاحب این ایده تبلیغاتی است.

این سایت برای تبلیغ خدماتش در بین زنان و دختران علاقمند به یافتن زوج از مدل های حرفه ای مرد در بسته های بزرگ شبیه بسته های عروسک های باربی استفاده نموده است.

این نمایشگاه برای نشان دادن وجه ای خوب و مناسب از مردان عضو این سایت (که حق عضویت می پردازند) برای زنان و دختران در چندین شهر فرانسه از جمله پاریس برگزار شده است و هیچ کدام از مدل ها نیز به کسی فروخته نشده است!

این ایده تبلیغاتی که در سایت آن نیز جاری است و زنان به عنوان خریدار و مردان به عنوان محصول یا کالا ثبت نام می کنند و در صورت عرضه مناسب خود توسط زنان خریداری (انتخاب) می شوند باعث ترافیک بسیار خوبی برای این سایت و سود آن شده است.

برای مطالعه بیشتر می توانید اصل این خبر را از اینجا بخوانید.

 


 

سوژه چهارم؛ مصاحبه پروفسور سمیعی با صدای آمریکا در مورد مرگ مهرداد اولادی!

پروفسور مجید سمیعی جراح نامی مغز و اعصاب بین المللی کشورمان همیشه پای ثابت دروغ ها و شایعات پزشکی در بین ایرانیان بوده است ولی این بار شایعه سازان داغ ورزشکار تازه فوت شده و احساسات هواداران را درگیر ماجرا کرده اند و از پروفسور سمیعی به عنوان وسیله ی باورپذیر کردن شایعه استفاده کرده اند.

متن شایعه

" پروفسور سمیعی جراح مغز و اعصاب دیشب در یک مصاحبه تلفنی با صدای آمریکا اعلام کرد : علت مرگ مهرداد اولادی و هزاران جوان زیر سی سال که هر روزه در ایران دچار سکته قلبی میشوند ماده ضد عفونی کننده« سیترو گلسیرین هیدرو کلراید» میباشد که مدتی هست برای از بین بردن آلودگی  آب استفاده میشود
این ماده خطرناک در سرتاسر دنیا یک محلول پاک کننده شیمیایی خیلی قوی میباشد که برای کارهای صنعتی و بیمارستان ها استفاده میشود
اما متاسفانه در ایران سازمان آب برای پاک کردن آب آشامیدنی استفاده میکند

به همه اطلاع رسانی کنید. "

ستاد مبارزه با چرندیات (29)

پاسخ شایعه

مصاحبه ادعا شده صحت ندارد و پرفسور سمیعی در این مورد با هیچ رسانه ای مصاحبه نداشته است. نتیجه نمونه‌برداری از جسد مرحوم اولادی هنوز توسط پزشکی قانونی اعلام نشده است!

ترکیب "سیترو گلیسیرین هیدرو کلراید" جعلی است و چنین ماده ای وجود خارجی ندارد! نزدیک ترین ماده به ترکیب ادعا شده، "سیپرو هپتادین هیدرو کلراید" است که در درمان ‌آلرژی‌ ناشی‌ از تب‌ یونجه‌، كهیر، میگرن‌ و درمان‌ بیماری‌ كوشینگ‌ مورداستفاده شده و ارتباطی با تصفیه آب ندارد.

آب آشامیدنی استانداردهای مختلفی دارد که تا کنون استفاده از مواد مضر در آن گزارش نشده است. آب شرب تمام شهرها و بیشتر روستاها دائما با استانداردهای سازمان بهداشت جهانی ارزیابی می شود.


:: موضوعات مرتبط: ستاد مبارزه با چرندیات ، ،

نوشته شده توسط مهدی افشارزاده در شنبه 11 ارديبهشت 1395

و ساعت 12:26



صفحه قبل 1 صفحه بعد

.:: Powered By LOXBLOG.COM Copyright © 2009 by mahdiiyar ::.
.:: Design By :
wWw.loxblog.Com ::.




این وبلاگ صرفا جهت راهنمایی،مشاوره و اطلاع رسانی ساخته شده است.آشنایی با قوانین پناهندگی زیر نظرسازمان ملل




دلنوشته
گوناگون
جملات ادبی
عکاسباشی
کاتاتونیک
زندگی زیباست
جملات و عکس نوشته های الهام بخش و زیبا برای زندگی
پاراگراف کتاب
اشعار
احمد شاملو
حكيم عمر خيام نيشابوري
سید محمدحسین بهجت تبریزی (شهریار)
پروین اعتصامی
قیصر امین پور
فریدون مشیری
ایران همیشه سبز
تونل زمان
فوتبال یعنی
ستاد مبارزه با چرندیات
به سوی دموکراسی
رگا
هیچ
مهدیاریسم
یک کلام حرف حساب
سبک زندگی
آلزایمر
کپشن خاص
کاف
دیالیکت




مهدی افشارزاده




آیا حذف اکانت مشکل ریپورت را حل می کند؟
اینستاگرام؛ چگونه فالوور بیشتری جذب کنیم؟
چرا «فاطما گل» این قدر پرطرفدار است؟
ربات های تلگرامی که شما را همه فن حریف می کند+ آموزش
ردیاب ارزان ماشین
جلو پنجره جک جی 5

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان تریبون تنهایی من و آدرس mahdiiyar.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





قالب بلاگفا












تنهایی , جملات زیبا , اس ام اس های عاشقانه , جملات عاشقانه , عکس , خیانت , عاشقانه , طبیعت , منظره , بوسه , بغل , رومانتیک , جملات زیبا,اس ام اس های عاشقانه,جملات عاشقانه , عاشقی , دلنوشته ,




»تعداد بازديدها:
»کاربر: Admin


نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 23
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 34
بازدید ماه : 281
بازدید کل : 46528
تعداد مطالب : 1223
تعداد نظرات : 232
تعداد آنلاین : 1